Jak se starat o nůž a jak ho brousit

Ostrý nůž by měl být v kuchyni naprostá jistota. Vezmete, nakrájíte a hotovo. Bohužel to tak ne vždy je, protože se o něj lidé neumí postarat. A když už do nože investujete stovky korun, je potřeba mu dát správnou péči. V článku si řekneme, co (ne)dělat a jak nůž nabrousit na ocílce a na brusném kameni.

Jak se starat o nůž a jak ho brousit

Proč se o nůž starat?

Pro někoho zvláštní otázka, ale jak už jsme nastínili, správná péče o nůž není zas tolik rozšířená. Lidé s ním otevírají konzervy, dávají ho do myčky nebo ho mají hozený mezi dalšími noži. Přece by měl vydržet, ne? Bohužel, i se sebelepším nožem je nutné zacházet z láskou a pozorností.

Jestliže je pro vás vaření koníček, milujete jídlo a jeho přípravu, měl by být nůž váš nejlepší kamarád. Jenže necitlivé zacházení ho dokáže opravdu hodně otupit a to je velmi nebezpečné. Do tupého nože člověk více tlačí a to vede k čemu? Například k tomu, že vám sjede, uklouzne nebo spadne. A v tomto případě už nejde jen o to, že se hrana ostří ničí, zde už jde o vaše zdraví.

Ostrý nůž krájí jako po másle, nemusíte na něj vyvíjet přehnaný tlak a tím pádem ošklivá zranění rapidně eliminujete. Vaření bez starostí je asi cíl každého z nás, že?

Kromě pohodlnosti a bezpečnosti také noži prodloužíte pobyt ve vaší domácnosti, aniž byste ho museli brzy vyměnit za jiný. A když nůž stojí několik set korun, nebo i tisíce korun, je už na místě se zamyslet, jestli není čas se naučit s nožem zacházet.

Co (ne)dělat

Podobné téma jsme již sepsali do článku 4 základní tipy, jak pečovat o kuchyňský nůž, ale věříme, že je určitě dobré si to připomenout. Pro více infa zamiřte do původního článku.

Co tedy nedělat?

Co naopak dělat

Používáním ochranných pouzder na nůž prodloužíte životnost ostří a vždy se vám bude příjemně krájet.

jak nabrousit nuz ochranny obal

Jak na broušení nožů

Ptáte se, jak správně nabrousit nůž, aniž byste ho poničili? Opět pro vás máme dva praktické články, ve kterých se broušení věnujeme podrobněji a kde se naučíte, jak na to.

  1. Broušení na ocílce
  2. Broušení na brusném kameni

Ocílka

Pro některé je ostření nožů na ocílce záhadou, ale to je škoda, protože to není zas tak těžké. Stačí udržet správný úhel ostří nože, dodržovat směr tahu za pár minut máte hotovo. Nůž stačí utřít a je připravený zase krájet o sto šest.

Brusný kámen

Broušení nožů na kameni vyžaduje krátkou přípravu, protože kámen musíte namočit alespoň na 10-15 minut, udržovat stále mokrý a při práci zafixovaný na místě.

Brusný kámen volí obvykle profesionální kuchaři, jelikož se tím upraví úplně celý nůž a působí jako nový. Ale to neznamená, že to nezvládnete, po pár pokusech to už pro vás bude hračka. Nakonec lze ostří ještě vyleštit pomocí sady na od značky KAI nebo koženého brousku.

Dávejte pozor, kameny mají různou hrubost a hodí se na něco jiného.

  • 250 - 800: základní broušení, tvarování
  • 1000 - 2000: dodání ostrosti
  • 3000 a více: uhlazení a uzavření ostří, čím zvýšíte životnost

Zajímavé nože