¨

4 základy jak pečovat kuchyňský nůž

 

jak pecovat o kuchynský nuz 

 

Nože do myčky nepatří

 

Může se to zdát jako samozřejmost, ale opakování je matka moudrosti. Kuchyňský nůž do myčky nepatří. V první řadě je to extrémní vlhko a vařící voda, která nože deformuje. V druhé řadě jsou to chemické prostředky, které znehodnocují celý nůž včetně rukojeti. Zároveň mohou způsobit skrvrny na oceli nože. V neposlední řadě se nože o sebe mohou třít, což způsobuje jejich otupení. Většina odborníků doporučuje čistit nůž pod teplou tekoucí vodou, nikoliv vařící, a  poté ho už jen osušit a uložit.

 

Používáním ocílky se déle udrží ostří

 

Pokud se chystáte investovat do kuchyňského nože, měli byste investovat zároveň také do ocílky, jelikož je to nedílná součást každého nože. Ocílka pomáhá držet ostří a její používání je velice snadné. Přibrousit nůž se naučí doopravdy každý.

Ocílka by měla být vždy tvrdší než samotný nůž. Pokud si nejste jisti s výběrem, je dobré se vždy poradit. Kvalitní prodejce by měl znát nejen tvrdost nožů, ale také to, jak s nožem zacházet.

 

Správný výběr prkénka

 

Používání správného prkénka je jeden z předpokladů, jak udržet nůž stále v nejlepší kondici. Vyhněte se skleněným, porcelánovým či kamenným prkénkům, které nůž tupí. Je důležité, aby prkénko drželo na svém místě, v opačném případě hrozí, že se prkénko přemístí a může tak dojít k pořezání. Pokud krájíte větší množství zeleniny nebo masa, je důležitý také výběr správné velikosti prkýnka. Na malém prkénku se suroviny rychleji hromadí a krájecí plocha se tak ještě zmenší.

 

Pečlivé ukládání nože

 

Existuje mnoho různých možností, jak nůž uložit, nejdůležitější ale je zásada, aby se nůž nedostal do kontaktu s jinými materiály a pevně držel na svém místě. Pro skladování nože na bezpečném místě jsou ideální magnetické lišty nebo bloky na nože, které dodají na kráse vaší kuchyňské lince a stejně jako u lišt jsou nože ihned při ruce.

denishenry