Jak vařit v tlakovém hrnci neboli papiňáku
Tlakový hrnec je naprosto výborný pomocník v každé kuchyni a neměl by v ní ani chybět. Sice to může působit jako vyšší finanční investice, ale ušetří vám to čas a spoustu stresu, takže se vám to tisíckrát vrátí. Jak v papiňáku vařit a na co si dát pozor? Více v článku.
Jak funguje tlakový hrnec
Papiňák vynalezl francouzský vynálezce, matematik a fyzik Denis Papin v roce 1679. Srdcem hrnce je poklice s ventilem, která ho společně s vytvořenou párou uzamkne. Uvnitř vzniká vyšší než běžný atmosférický tlak a následně i vyšší teplota vaření. Díky tomu i velmi tuhé maso změkne po 30 až 60 minutách, přičemž v běžném hrnci by se vařilo klidně i 2 hodiny.
Bojíte se výbuchu? Nemusíte. Tlakové hrnce obsahují několik bezpečnostních prvků a pojistek, takže k žádné katastrofě určitě nedojde.
Výhody
- ušetří spousty času při vaření
- veškeré živiny se drží uvnitř hrnce
- perfektní chuť pokrmu
- hrnce jsou většinou nerezové a snadno se čistí
Základní desatero vaření v tlakovém hrnci
- Prvně si důkladně prostudujte Návod k obsluze.
- Před každým použitím zkontrolujte zámek poklice a pojistné ventily.
- Během vaření s papiňákem nemanipulujte a dávejte pozor na popálení.
- Omezte dětem přístup k hrnci.
- Tlakový hrnec plňte maximálně do ⅔. Při přípravě pokrmů, které vařením bobtnají jako je rýže, luštěniny, těstoviny apod., ho plňte do max. 1/2.
- Do hrnce nevkládejte jídlo zabalené do tkaniny, papíru nebo plastových obalů.
- Tlakový hrnec neotvírejte, aniž byste zcela upustili tlak a nepoužívejte hrubou sílu.
- Nevkládejte ho do pečící trouby, mikrovlnky a nepoužívejte ke smažení pod tlakem.
- Do systému hrnce nad rámec návodu nezasahujte - opravu svěřte vždy do rukou servisu.
- Nikdy nepoužívejte neoriginální náhradní díly, není to bezpečné.
"Tlakový hrnec mi šetří spoustu času. Zejména pro polévky, luštěny a hovězí je to nenahraditelný pomocník. Odzkoušel jsem jak značku Woll, tak Zwilling a obě značky jsou TOP ve své kategorii."
ChefOndra, foodbloger a autor receptů
Co se do tlakového hrnce nehodí
Tlakový hrnec je skvělý pro úsporu času. Ne vše se ale hodí vařit pod tlakem. V různých tabulkách najdete například ryby. Jejich maso je velmi jemné a příprava zpravidla zabere pár minut i bez tlakového hrnce.
Další příkladem jsou kuřecí prsa. Stejně jako ryby jsou velmi rychle hotové. Příprava v tlakovém hrnci by vám tak spíše přidělal starosti.
V neposlední řadě jsou to určité druhy zeleniny jako je chřest, paprika, špenát
Doporučujeme
Jaké recepty nejvíc hledáte
Dobrý pomocníkem je tabulka doby vaření v tlakovém hrnci. Obsahuje spoustu surovin, takže si z ní vyberete i vy. Kde takovou tabulku najít? Často ji výrobce dodává přímo k papiňáku nebo ji uvádí na stránkách. Případně je můžete najít i na internetu. Pro ty, kterým se jejich zkušenosti s obecnými tabulkami neshodují, doporučujeme vytvořit si vlastní tabulku.
Jak dlouho vařit potraviny, maso a zeleninu v papiňáku
Hovězí maso, například na guláš (kližka) nebo svíčkovou (zadní), se vždy vaří poměrně dlouho. S tlakovým hrncem ovšem ušetříte spoustu času. Hovězí maso se vaří několik desítek minut, viz orientační tabulka. Luštěniny se pohybují v řádu dvou desítek minut a zelenina jako je například mrkev či celer v řádu jednotek minut.
- Brambory (celé) - 15 minut
- Brambory (krájené) - 8 a 10 minut
- Rýže - 6 minut
- Celer - 5 minut
- Mrkev - 5 minut
- Červená řepa (celá) - 14 minut
- Červené zelí (krájené) - 10 minut
- Růžičková kapusta - 10 minut
- Květák - 15 minut
- Luštěniny - 20 minut
- Hrách - 20 minut
- Čočka - 15 minut
- Fazole - 30 minut
- Hovězí zadní (vcelku) - 45 minut
- Hovězí kližka (na guláš) - 60 minut
- Vepřová kýta (vcelku) - 35 minut
- Vepřová plec (kostky) - 30 minut
- Kuřecí stehna - 20 minut
Vývar v tlakovém hrnci
Pokud spěcháte a nemáte čas na dokonale tažený vývar, můžete jej připravit v tlakovém hrnci. Úspora u vývaru je opravdu velká. Z 3 hodin na 1 hodinu. Pokud máte děti, víte jak je čas drahocenný.
Postup se nijak neliší: hrnec napustíme vodou a vložíme maso a zeleninu. Vše spolu zavaříme a počkáme, než se začne tvořit pěna. Tu z hrnce odebereme (vývar by zakalila) a přidáme bobkový list, nové koření a kuličky celého pepře. Teprve v tento moment zavřeme hrnec a vaříme přibližně hodinu. Pokud by maso bylo ještě tuhé, tak hrnec znovu zavřete a ještě chvíli vařte.
Hovězí v tlakovém hrnci
Hovězí maso, například na guláš, svíčkovou, španělské ptáčky či na koprovku se vždy vaří poměrně dlouho. S tlakovým hrncem ovšem ušetříte spoustu času. Stejně jako u vývaru se recept na přípravu jakéhokoliv receptu neliší od běžného postupu.