Jak vařit v tlakovém hrnci neboli papiňáku

Tlakový hrnec je naprosto výborný pomocník v každé kuchyni a neměl by v ní ani chybět. Sice to může působit jako vyšší finanční investice, ale ušetří vám to čas a spoustu stresu, takže se vám to tisíckrát vrátí. Jak v papiňáku vařit a na co si dát pozor? Více v článku.

jak varit v tlakovem hrnci

Jak funguje tlakový hrnec

Papiňák vynalezl francouzský vynálezce, matematik a fyzik Denis Papin v roce 1679. Srdcem hrnce je poklice s ventilem, která ho společně s vytvořenou párou uzamkne. Uvnitř vzniká vyšší než běžný atmosférický tlak a následně i vyšší teplota vaření. Díky tomu i velmi tuhé maso změkne po 30 až 60 minutách, přičemž v běžném hrnci by se vařilo klidně i 2 hodiny. 

Bojíte se výbuchu? Nemusíte. Tlakové hrnce obsahují několik bezpečnostních prvků a pojistek, takže k žádné katastrofě určitě nedojde. 

Výhody

  • ušetří spousty času při vaření
  • veškeré živiny se drží uvnitř hrnce
  • perfektní chuť pokrmu
  • hrnce jsou většinou nerezové a snadno se čistí 

Základní desatero vaření v tlakovém hrnci

  1. Prvně si důkladně prostudujte Návod k obsluze.
  2. Před každým použitím zkontrolujte zámek poklice a pojistné ventily.
  3. Během vaření s papiňákem nemanipulujte a dávejte pozor na popálení.
  4. Omezte dětem přístup k hrnci.
  5. Tlakový hrnec plňte maximálně do ⅔. Při přípravě pokrmů, které vařením bobtnají jako je rýže, luštěniny, těstoviny apod., ho plňte do max. 1/2.
  6. Do hrnce nevkládejte jídlo zabalené do tkaniny, papíru nebo plastových obalů.
  7. Tlakový hrnec neotvírejte, aniž byste zcela upustili tlak a nepoužívejte hrubou sílu.
  8. Nevkládejte ho do pečící trouby, mikrovlnky a nepoužívejte ke smažení pod tlakem.
  9. Do systému hrnce nad rámec návodu nezasahujte - opravu svěřte vždy do rukou servisu.
  10. Nikdy nepoužívejte neoriginální náhradní díly, není to bezpečné.

"Tlakový hrnec mi šetří spoustu času. Zejména pro polévky, luštěny a hovězí je to nenahraditelný pomocník. Odzkoušel jsem jak značku Woll, tak Zwilling a obě značky jsou TOP ve své kategorii."

ChefOndra, foodbloger a autor receptů

Co se do tlakového hrnce nehodí

Tlakový hrnec je skvělý pro úsporu času. Ne vše se ale hodí vařit pod tlakem. V různých tabulkách najdete například ryby. Jejich maso je velmi jemné a příprava zpravidla zabere pár minut i bez tlakového hrnce.

Další příkladem jsou kuřecí prsa. Stejně jako ryby jsou velmi rychle hotové. Příprava v tlakovém hrnci by vám tak spíše přidělal starosti.

V neposlední řadě jsou to určité druhy zeleniny jako je chřest, paprika, špenát

Doporučujeme

Jaké recepty nejvíc hledáte

Dobrý pomocníkem je tabulka doby vaření v tlakovém hrnci. Obsahuje spoustu surovin, takže si z ní vyberete i vy. Kde takovou tabulku najít? Často ji výrobce dodává přímo k papiňáku nebo ji uvádí na stránkách. Případně je můžete najít i na internetu. Pro ty, kterým se jejich zkušenosti s obecnými tabulkami neshodují, doporučujeme vytvořit si vlastní tabulku.

Jak dlouho vařit potraviny, maso a zeleninu v papiňáku

Hovězí maso, například na guláš (kližka) nebo svíčkovou (zadní), se vždy vaří poměrně dlouho. S tlakovým hrncem ovšem ušetříte spoustu času. Hovězí maso se vaří několik desítek minut, viz orientační tabulka. Luštěniny se pohybují v řádu dvou desítek minut a zelenina jako je například mrkev či celer v řádu jednotek minut.

  • Brambory (celé) - 15 minut
  • Brambory (krájené) - 8 a 10 minut
  • Rýže - 6 minut
  • Celer - 5 minut
  • Mrkev - 5 minut
  • Červená řepa (celá) - 14 minut
  • Červené zelí (krájené) - 10 minut
  • Růžičková kapusta - 10 minut
  • Květák - 15 minut
  • Luštěniny - 20 minut
  • Hrách - 20 minut
  • Čočka - 15 minut
  • Fazole - 30 minut
  • Hovězí zadní (vcelku) - 45 minut
  • Hovězí kližka (na guláš) - 60 minut
  • Vepřová kýta (vcelku) - 35 minut
  • Vepřová plec (kostky) - 30 minut
  • Kuřecí stehna - 20 minut

Vývar v tlakovém hrnci

Pokud spěcháte a nemáte čas na dokonale tažený vývar, můžete jej připravit v tlakovém hrnci. Úspora u vývaru je opravdu velká. Z 3 hodin na 1 hodinu. Pokud máte děti, víte jak je čas drahocenný.

Postup se nijak neliší: hrnec napustíme vodou a vložíme maso a zeleninu. Vše spolu zavaříme a počkáme, než se začne tvořit pěna. Tu z hrnce odebereme (vývar by zakalila) a přidáme bobkový list, nové koření a kuličky celého pepře. Teprve v tento moment zavřeme hrnec a vaříme přibližně hodinu. Pokud by maso bylo ještě tuhé, tak hrnec znovu zavřete a ještě chvíli vařte.

Hovězí v tlakovém hrnci

Hovězí maso, například na guláš, svíčkovou, španělské ptáčky či na koprovku se vždy vaří poměrně dlouho. S tlakovým hrncem ovšem ušetříte spoustu času. Stejně jako u vývaru se recept na přípravu jakéhokoliv receptu neliší od běžného postupu.