Jak vařit v tlakovém hrnci neboli papiňáku

Tlakový hrnec je naprosto výborný pomocník v každé kuchyni a neměl by v ní ani chybět. Sice to může působit jako vyšší finanční investice, ale ušetří vám to čas a spoustu stresu, takže se vám to tisíckrát vrátí. Jak v papiňáku vařit a na co si dát pozor? Více v článku.

jak varit v tlakovem hrnci

Jak funguje tlakový hrnec

Papiňák vynalezl francouzský vynálezce, matematik a fyzik Denis Papin v roce 1679. Srdcem hrnce je poklice s ventilem, která ho společně s vytvořenou párou uzamkne. Uvnitř vzniká vyšší než běžný atmosférický tlak a následně i vyšší teplota vaření. Díky tomu i velmi tuhé maso změkne po 30 až 60 minutách, přičemž v běžném hrnci by se vařilo klidně i 2 hodiny. 

Bojíte se výbuchu? Nemusíte. Tlakové hrnce obsahují několik bezpečnostních prvků a pojistek, takže k žádné katastrofě určitě nedojde. 

Tlakový hrnec mi šetří spoustu času. Zejména pro polévky, luštěny a hovězí je to nenahraditelný pomocník. Odzkoušel jsem jak značku Woll, tak Zwilling a obě značky jsou TOP ve své kategorii.

Výhody

  • ušetří spousty času při vaření
  • veškeré živiny se drží uvnitř hrnce
  • perfektní chuť pokrmu
  • hrnce jsou většinou nerezové a snadno se čistí 

Základní desatero vaření v tlakovém hrnci

  1. Prvně si důkladně prostudujte Návod k obsluze.
  2. Před každým použitím zkontrolujte zámek poklice a pojistné ventily.
  3. Během vaření s papiňákem nemanipulujte a dávejte pozor na popálení.
  4. Omezte dětem přístup k hrnci.
  5. Tlakový hrnec plňte maximálně do ⅔. Při přípravě pokrmů, které vařením bobtnají jako je rýže, luštěniny, těstoviny apod., ho plňte do max. 1/2.
  6. Do hrnce nevkládejte jídlo zabalené do tkaniny, papíru nebo plastových obalů.
  7. Tlakový hrnec neotvírejte, aniž byste zcela upustili tlak a nepoužívejte hrubou sílu.
  8. Nevkládejte ho do pečící trouby, mikrovlnky a nepoužívejte ke smažení pod tlakem.
  9. Do systému hrnce nad rámec návodu nezasahujte - opravu svěřte vždy do rukou servisu.
  10. Nikdy nepoužívejte neoriginální náhradní díly, není to bezpečné.

Co se do tlakového hrnce nehodí

Tlakový hrnec je skvělý pro úsporu času. Ne vše se ale hodí vařit pod tlakem. V různých tabulkách najdete například ryby. Jejich maso je velmi jemné a příprava zpravidla zabere pár minut i bez tlakového hrnce.

Další příkladem jsou kuřecí prsa. Stejně jako ryby jsou velmi rychle hotové. Příprava v tlakovém hrnci by vám tak spíše přidělal starosti.

V neposlední řadě jsou to určité druhy zeleniny jako je chřest, paprika, špenát

Doporučujeme

Jaké recepty nejvíc hledáte

Dobrý pomocníkem je tabulka doby vaření v tlakovém hrnci. Obsahuje spoustu surovin, takže si z ní vyberete i vy. Kde takovou tabulku najít? Často ji výrobce dodává přímo k papiňáku nebo ji uvádí na stránkách. Případně je můžete najít i na internetu. Pro ty, kterým se jejich zkušenosti s obecnými tabulkami neshodují, doporučujeme vytvořit si vlastní tabulku.

Jak dlouho vařit potraviny, maso a zeleninu v papiňáku

Hovězí maso, například na guláš (kližka) nebo svíčkovou (zadní), se vždy vaří poměrně dlouho. S tlakovým hrncem ovšem ušetříte spoustu času. Hovězí maso se vaří několik desítek minut, viz orientační tabulka. Luštěniny se pohybují v řádu dvou desítek minut a zelenina jako je například mrkev či celer v řádu jednotek minut.

  • Brambory (celé) - 15 minut
  • Brambory (krájené) - 8 a 10 minut
  • Rýže - 6 minut
  • Celer - 5 minut
  • Mrkev - 5 minut
  • Červená řepa (celá) - 14 minut
  • Červené zelí (krájené) - 10 minut
  • Růžičková kapusta - 10 minut
  • Květák - 15 minut
  • Luštěniny - 20 minut
  • Hrách - 20 minut
  • Čočka - 15 minut
  • Fazole - 30 minut
  • Hovězí zadní (vcelku) - 45 minut
  • Hovězí kližka (na guláš) - 60 minut
  • Vepřová kýta (vcelku) - 35 minut
  • Vepřová plec (kostky) - 30 minut
  • Kuřecí stehna - 20 minut

Vývar v tlakovém hrnci

Pokud spěcháte a nemáte čas na dokonale tažený vývar, můžete jej připravit v tlakovém hrnci. Úspora u vývaru je opravdu velká. Z 3 hodin na 1 hodinu. Pokud máte děti, víte jak je čas drahocenný.

Postup se nijak neliší: hrnec napustíme vodou a vložíme maso a zeleninu. Vše spolu zavaříme a počkáme, než se začne tvořit pěna. Tu z hrnce odebereme (vývar by zakalila) a přidáme bobkový list, nové koření a kuličky celého pepře. Teprve v tento moment zavřeme hrnec a vaříme přibližně hodinu. Pokud by maso bylo ještě tuhé, tak hrnec znovu zavřete a ještě chvíli vařte.

Hovězí v tlakovém hrnci

Hovězí maso, například na guláš, svíčkovou, španělské ptáčky či na koprovku se vždy vaří poměrně dlouho. S tlakovým hrncem ovšem ušetříte spoustu času. Stejně jako u vývaru se recept na přípravu jakéhokoliv receptu neliší od běžného postupu.