Druhy nožů a použití

 

Kuchyňských nožů se dá na internetu doopravdy nepřeberné množství druhů. Ovšem každý má svůj účel, a tak při správném výběru nože si lze usnadnit mnoho práce a potu. Důležité je vždy promyslet, k čemu bude nůž nejvíce sloužit. Jeden se bude hodit na práci s masen, druhý na krájení zeleniny. Pokud si s výběrem nože nejste jisti, dopočujeme náš další článek “jak vybrat kvalitní nůž” a nebo několik dalších článků z blogu.

 

Kuchařský nůž

 

kuchyňský nůž zwilling

 

Kvalitní kuchařský nůž nesmí chybět v žádné kuchyni. Má velmi pevnou konstrukci, proto se hodí nejen na práci s masem, steaky, krájení zeleniny, ale také na na sekání bylinek. Jde všeobecně o nejrozšířenější a nejuniverzálnější nůž ve všech kuchyních světa. Kuchařský nůž je také často nazývá jako „nůž šéfkuchaře" nebo "univerzální nůž".

 

Kuchařský nůž


 

Plátkovací nůž

 

plátkovaci nůž zwilling

 

Plátkovací nůž je další typ nože, který by rozhodně neměl chybět v žádné kuchyni. Tento velmi praktický nůž se díky své dlouhé a tenké čepeli hodí na porcování hotového masa, čištění syrového masa, čištění a plátkování ryb nebo krájení jakýchkoliv plátků. Skvělý je také doporučujeme na práci s většími kusy ovoce.

 

plátkovací nůž


 

Santoku nůž

 

santoku nůž zwilling

 

Santoku nůž má původ v asijské kuchyni. V překladu znamená „nůž tří ctností". Díky své nízké váze, tenké čepeli a široké špičce dokáže krájet velmi úzké a malé tvary. Tento nůž oceníte při krájení cibule, rajčat a jiné zeleniny. Santoku nůž představuje jeden z mnoha druhů japonských nožů, přesto je zaměňován za všeobecný název „japonský nůž”.

 

Santoku nože


 

Nůž na zeleninu

 

nůž na zeleninu

 

Nůž na zeleninu se nejlépe hodí, jak už sám název napovídá, na čištění, loupání a vykrajování zeleniny, hub nebo ovoce. Je malý, lehký a dobře ovladatelný. Nožů na zeleninu existuje několik druhů a velikostí. Nejvíce typů vychází z japonské kuchyně, kde se zelenina krájí na všemožné tvary.

 

Nože na zeleninu


 

Vykosťovací nůž

 

vykosťovací nůž zwilling

 

Vykosťovací nůž je ideální na oddělení masa od kosti, odstranění šlach a kůže, zejména při čištění drůbeže nebo ryb. Má zúženou a pružnou čepel, která se přizpůsobí kosti a ztráty na mase jsou tak minimální. Práce s tímto nožem je velmi bezpečná a rychlá. Vykosťovací nůž je prodlouženu rukou nejen každého řezníka, ale i dobrého kuchaře. Velmi podobný, ale o něco delší, je filetovací nůž. Tyto nože doporučujeme také na přípravu ryb.

 

Vykosťovací nože


 

Špikovací nůž

 

špikovací nůž zwilling

 

Špikovací nůž slouží nejen ke špikování, ale také se skvěle hodí k čištění masa, krevet či mořských plodů. Výborně poslouží také při čištění drobné zeleniny nebo ovoce. Díky své tenké a krátké čepeli dokáže špikovací nůž udělat perfektní kapsu, aniž by došlo k proříznutí masa. Jedná se o velmi komplexní nůž, který nesmí chybět žádnému kuchaři.

 

Špikovací nože_1


 

Nůž na chléb

 

Nůž na chléb zwilling

 

Nůž na chléb a pečivo má typickou vlnkovanou čepel a jeho délka se standardně pohybuje mezi 22 až 25 cm. Slouží ke krájení chleba a jiného pečiva s kůrkou, která ostatním nožům tupí ostří. Vybírat můžete buď z typů s klasickým, nebo zahnutým ostřím. Ty jsou inspirovány tradičními samurajskými meči japonských mistrů. Oba druhy zastanou stejnou funkci, záleží tak jen na vás, který nůž vám padne více do oka.

 

Nůž na chléb

 

 

 
Zobrazit kompletní nabídku

denishenry