Jak vybrat kvalitní nůž

 

Kvalitní a ostrý kuchyňský nůž několikanásobně ulehčí práci při krájení, ale také dodá vašemu pokrmu preciznost. Kvalitní nůž je perfektně vyvážený, což zajistí pocit bezpečí při krájení, a lépe se ovládá. Je také vyroben z pevné ocele, která se používá výhradně k výrobě nožů. Výrobci jako jsou například Zwilling nebo Kai si materiál pečlivě hlídají.

 

Jak vybrat kvalitni kuchynsky nuz

 

Jak poznat dobrý nůž?

 

Správný nůž se má postupně od rukojeti ke špičce zužovat. Levné nože mají často zúžení pouze na špičce nože. Opticky tak vypadá vše v pořádku, ale už při pohledu shora tomu tak není. 

 

Ostrý nůž je méně nebezpečný než ten tupý

 

Obecně platí, že čím je nůž tvrdší, tím déle lépe drží ostří. Ale broušení je u něj zase o něco těžší. Měkčí nože se lépe brousí, ale ostří vydrží méně. Dále zde platí jedno důležité pravidlo – ostrý nůž je méně nebezpečný než ten tupý, se kterým je práce velmi náročná a nebezpečná. 

V domácnosti není třeba mít 20 nožů, postačí pouze pár základních typů. Důležité je také dřevěné prkénko, které je pro nože nejlepší a zároveň je vyrobené z přírodních materiálů.

 

Nože, které nesmí v kuchyni chybět

 

Každý nůž má v kuchyni svojí roli. Nejčastější chybou je pořídit si jen jeden malý nůž na krájení masa a všeho ostatního. S kuchařským nožem lze zvládnout většinu prací, ale malé ovoce se bude lépe krájet s menším nožem, přesné tvary a kostičky zeleniny zase s nožem Santoku. Detailní výčet toho, k čemu je každý nůž určený, naleznete na této stránce s jednotlivými druhy nožů.

 

Pozor na design

 

Na trhu je nespočet předesignovaných nožů, které jsou hezké na pohled, ale při krájení se špatně drží a práce je velmi náročná. Mezi nevhodné patří například nože s hranatou nebo úzkou rukojetí. Pohodlí při krájení musí být na prvním místě.

 

Udržování a péče o nože

 

Říká se, že nůž je vizitkou každého kuchaře. Profesionální kuchař má nůž v ruce téměř po celý den, a proto je důležitý správný výběr kvalitní a propracované rukojeti, která poskytne ruce při práci komfort a pohodlí. Aby nůž vydržel dlouho ostrý, věnujte pozornost následujícím pravidlům. Zapomínat byste neměli ani na dřevěné rukojeti, které je dobré potřít kapkou olivového oleje, která zabraňuje nasakování vody.

  • Vyvarujte se krájení na tvrdých površích – jako je kámen, sklo, kov apod.
  • Mytí: Nůž ručně omyjte vodou, šetrným čisticím prostředkem opláchněte a ihned osušte.
  • Některé typy nožů lze mýt v myčce, avšak tento způsob nedoporučujeme; Nůž lze snadno nenávratně poškodit. Dřevěné nože do myčky nádobí nepatří.
  • Péče o ostří: Pravidelně udržujte ostří pomocí ocílky, po opotřebení ostří použijte brusné kameny nebo brousky.
  • Skladování: Skladujte nůž na bezpečném místě, chraňte ostří před nárazy, případně tření s jinými produkty. Nože nejlépe skladujte pomocí zásuvných bloků, magnetických lišt, anebo ochranných pouzder.

 

Proč nedávat nože do myčky

 

  • Příliš vysoká teplota, která nožům nesvědčí – mohlo by dojít i k poškození rukojeti
  • Nůž může poškodit myčku
  • Tření o jiné předměty
  • Zaschlé skvrny od jídla mohou poškodit čepel nože
  • Příliš agresivní prostředky

 

Broušení nože

 

Při každodenním používání ztrácí i ten nejkvalitnější nůž svoji ostrost, a proto je nutné jej čas od času přiostřit na ocílce. Při větším poškození ostří doporučujeme nůž nabrousit na brusném kameni. Ty se dělí podle zrnitosti od nejhrubšího po nejjemnější.

 

 

 
Zobrazit kompletní nabídku

denishenry