Jak nabrousit nůž na brusném kameni

 

Čísla na brusných kamenech určují brusný tah a tím zároveň i jejich použití, jelikož každé číslo slouží k jinému účelu. Čísla v nižších stovkách zrnitosti ( 250 až 800) slouží k základnímu nabroušení a vytvarování ostří. Na hrubém kameni tak lze například vytvarovat poškozenou špičku či stanovit úhel ostří. Na střední zrnitosti ( 1000 až 2000) nůž získá ostrost. Kameni se zrnitosti 3000 a víc finálně doladí a uzavře ostří. Použítí tohoto kamene tak výrazně zvyšuje životnost jak samotného ostří, tak celé čepele.

 

Postup broušení nože na brusném kameni 

 

1. Před broušením je většinu kamenů nutné namočit na 10 minut do vody. Při broušení je také nutné udržovat kámen neustále mokrý a musí držet pevně na svém místě. Řada výrobců, tak jako například společnost KAI, nabízí ke kamenům také základny.

2. V druhém kroku je důležité nůž dobře napolohovat. Levá a pravá strana nože by měla svírat úhel 45°, ostří a horní hrana nože úhel 15 až 20° ( dle doporučení výrobce). Nůž držíme jednou rukou za rukojeť, druhou rukou přidržujeme čepel nože.

3. Nůž několikrát táhneme stejnou rychlostí nahorů a dolů a dáváme pozor aby úhly držely původní polohu. Postupně přejíždíme od rukojeti ke špiče, u které je nutné nepatrně zvednou rukojeť, aby se dostala do správného úhlu. Jakmile se na druhé straně ostří vytvoří nepatrná hrana ( ostřep). Vyměníme strany.

4. Nůž napolohujeme opět do stejných úhlů a stejný proces opakujeme i na druhé straně ostří.

5. Po základním nabroušení je třeba ostří ještě vyhladit.  Opět držíme úhel 15 až 20° a nůt táhneme jednoduchých pohybem od rukojeti ke špicce. Tento pohyb opakujeme několikrát vždy po jedné straně.

6. Nakonec nůž a kámen důkladně očistíme pod tekoucí vodou.

jak nabrousit nuz na kameni

denishenry