Druhy japonských nožů

 

 

Nůž Gyuto

 

Japonský nůž Gyuto

 

Gyuto nůž je v Evropě známý jako kuchařský nůž či nůž šéfkuchaře. Tvar čepele je téměř stejný, ovšem Gyuto nože se brousí s menším úhlem, který je 10 až 15°, kdežto evropské nože tohoto typu mají úhel 20 až 30°. Tento nůž je vhodný pro krájení většího množství masa, zeleniny nebo sekání bylinek.

 

 


 

Nůž Santoku

 

Japonský nůž santoku

 

Santoku je nejprodávanější nůž v Japonsku a překládá se jako “ nůž tří cností". Jméno se vztahuje k všestrannosti a vhodný je zejména krájení všemožných tvarů zeleniny, či porcování ryb. Oproti Deba noži má uzký hřbet a velmi snadno a rychle se ovládá. Pokud potřebujete nakrájet zeleninu na drobné kostičky či slabé proužky, je Santoku nůž nejvhodnější ze všech.

 

 


 

Nůž Nakiri

 

Japonský nůž nakiri

 

Nakiri je nůž určený výhradně pro krájení ovoce a zeleniny. Dlouhé nudličky, malé kostky a přesné tvary se snadno krájí díky obdélníkovovému tvaru, který je přizpůsoben především pro krájení směrem nahoru a dolů. Díky tomuto obdélníkovému tvaru, který je pro nůž Nakiri poznávacím znamením, a uzké čepeli, nůž velmi dobře klouže po prstech. 

 

 


 

Nůž Deba

 

Japonský nůž Deba

 

Deba nůž je jednostranně broušený nůž s velmi pevným a mohutným hřbetem, což se také odraží na váze. Je určen zejména na porcování a filetování ryb a masa, ale také pro sekání menších kostí. Vzhled čepele kombinuje Gyuto a Santoku nůž. V Evropě Deba nůž není příliš známý.

 

 


 

Nůž Chutoh

 

Japonský nůž Chutoh

 

Chutoh je středně velký a všestranný nůž. Používá se pro suroviny a krájení, kde je Shotoh přilíš malý a Gyutoh, mezi které se také řadí, příliš velký. Jedná se tak o univerzální nůž, který najde uplatnění v každé kuchyni a každý si jej oblíbí.

 

 


 

Nůž Shotoh

 

Japonský nůž shotoh

 

Shotoh je malý nůž, ideální pro řezání, loupání a zdobení ovoce a zeleniny.  Někdy je tento nůž nazýván jako Petty nůž, což v překladu znamená drobný či malý. Vhodný je také pro čištění surovin, které držíme v ruce. Po Santoku nožích je to druhý nejprodávanější druh čepele v Japonsku.

 

 


 

Nůž Yanagiba

 

Japonský nůž Yanagiba

 

Yanagiba nůž, označován někdy také jen jako Yanagi, je, stejně jako Deba nůž jednostranně broušený, dlouhý nůž s velmi pevným a mohutným hřbetem a špičatou špičkou. Často je označován také jako sashimi nůž. Jeho pevná čepel je určena ke krájení extrémně tenkých plátků syrových ryb, masa a zeleniny jedním tahem.

 

 


 

 

Nůž Sujihiki

 

Japonský nůž sujihiki

Plátkovací nůž Suhijiky je vhodný na sushi, shasimi či slabé plátky masa a ryb. Díky své délce dokáží nože Suhijiki nakrájet velmi slabé plátky jedním tahem, což je v japonské kuchyni jednou ze základních technik pro dosažení maximální chuti a textury. Jejich délka se nejčastěji pohybuje v rozmezí 20 až 30 cm. 

 

 

 

 
Zobrazit kompletní nabídku

 

 

 

denishenry