Kurz vaření: Jak na nejlepší bábovku

Už jste to s bábovkou vzdali, protože se vám nikdy nepovedlo dosáhnout vysněného nadýchaného těsta? V 5. díle našeho kurzu se budeme věnovat bábovce a tipům, které vám její přípravu a pečení usnadní.

Bábovka je teoreticky velmi jednoduchý dezert. Prakticky se však musíte držet určitých pravidel, aby byl výsledek podle vašich představ. Ať už je to správná teplota ingrediencí nebo doba pečení - vše má velký vliv.

Pozornost věnujte i sekci Často se ptáte, kde se pravděpodobně dozvíte odpověď na všechny vaše otázky.

Jak upéct dokonalou bábovku

Bábovky máme moc rádi. Pěkně nadýchané a zároveň vláčné. Aby se pokaždé povedly, je dobré znát pár základních postupů. Sepsali jsme pro vás všechny tipy a rady, abyste je měli na jednom místě a mohli se k nim v případě potřeby vracet.

Recepty

Zvládli jste základní recept na bábovku a máte chuť na nějakou neotřelou variantu? Skvělé! Inspiraci najdete v hned několika našich receptech. Jedna je lepší než ta druhá, takže s žádnou variantou chybu neuděláte. Můžete klidně upéct postupně všechny 3.

Tvarohová bábovka

Tvarohový bábovka je vláčná a plná chutí vanilky a citrusů. Jako výplň nepoužíváme běžné rozinky, ale kandovaný pomeranč, který dodává naprosto originální chuť.

Banánová bábovka

Banánovou bábovku zbožňujeme. Na přípravu je jednoduchá a chuťově skvělá. A pokud si ji ještě připravíte ve formě Nordic Ware, tak bude doslova zlatým hřebem každé hostiny.

Ořechová bábovka

Ořechovou bábovku rády pekly naše babičky a láska k ní nám vydržela dodnes. Je lahodným spojením nadčasové klasiky a neodolatelné chuti ořechů, která z ní činí moučník pro každou příležitost.

Často se ptáte

Záleží na teplotě surovin?

Rozhodně ano. Když připravujete těsto na bábovku, dbejte na to, aby suroviny měly stejnou teplotu. Hodinu předem je vyndejte z chladničky a nechte v pokojové teplotě. Dvojnásob to platí pro máslo, které musí před šleháním povolit.

Je prosívání mouky zbytečná ztráta času?

Prosívání mouky není zbytečná ztráta času. Díky prosívání odstraníte z mouky jakékoliv hrudky, zlepšíte vzdušnost, což může pomoci vytvořit lehčí a nadýchanější texturu těsta. Take se lépe promíchají další sypké suroviny jako je prášek do pečiva, jedlá soda či sušené droždí.

Jak vyklopit celou bábovku bez potrhání?

Po upečení nechte bábovku 5 až 10 minut odpočinout. Kdybyste se ji snažili vyklopit hned, pravděpodobně by se roztrhla, jelikož je těsto přilepené na okraje formy. Po pěti minutách se samo pustí a bábovka už půjde snadno vyklopit.

Moje bábovka je tvrdá jak kámen, kde jsem udělal/a chybu?

Pokud je vaše bábovka tvrdá, může to být způsobeno několika faktory souvisejícími s přípravou těsta. Zde jsou některé z nejčastějších důvodů:

  • Přemíchání těsta: Přílišné míchání těsta může vést k přemíře vývoje lepku, což způsobuje, že bábovka je tuhá a gumovitá. Míchejte těsto jen do té doby, dokud nejsou ingredience spojeny.
  • Příliš mouky: Příliš mnoho mouky může vést k tomu, že bude hotová bábovka tvrdá. Ujistěte se, že mouku odměřujete správně.
  • Příliš dlouhá doba pečení: Dlouhé pečení může způsobit, že bude suchá a tvrdá. Pečte podle doporučené doby a teploty uvedené v receptu. Ke kontrole těsta použijte špejli. Hodit se může kuchyňský teploměr, abyste se ujistili, že vaše trouba peče na správnou teplotu.

Mohu nahradit část mléka vodou?

Mléko a voda jsou z hlediska pečení velmi odlišné ingredience, a proto není mléko možné jednoduše nahradit vodou bez ovlivnění výsledku. Mléko přidává bohatou hloubku chuti, kterou voda nemůže nabídnout. Mléčný tuk obecně zlepšuje chuť.

Bílkoviny v mléce hrají klíčovou roli pro vláčnou texturu a mohou také podílet na tvorbě jemnější struktury těsta, která je u mnoha dezertů a zákusků žádoucí.

Jak bábovku ozdobit?

Pokud aktuálně postrádáte tvořivost, vsaďte na ověřené zdobení a jako základ použijte cukrovou polevu (smíchejte moučkový cukr s malým množstvím mléka nebo citronové šťávy, dokud nevznikne hladká a tekutá poleva) nebo čokoládovou glazuru (1 díl čokolády zalijte 1 dílem vařící smetany a míchejte, dokud se nevytvoří hladká poleva, nakonec přidejte trochu másla a ještě jednou promíchejte).

Na tyto 2 polevy pak nasypte jakékoliv čerstvé nebo sušené ovoce, oříšky či jedlé květy. Výsledek bude perfektní.

Co si před vařením připravit?

Na pečení doporučujeme jednu z našich forem Nordic Ware s nepřilnavým povrchem, aby šla bábovka bezpečně vyklopit a perfektně se propekla. Dalším nepostradatelným pomocníkem bude mřížka na vychladnutí, oboustranná stěrka či struhadlo Microplane na citrusovou kůru.

Tipy a triky foodblogerek

Kdo by nemiloval nadýchanou bábovku na milion způsobů? Každý si ji může trochu upravit podle svých chutí a preferencí a to je její největší kouzlo.

Nejen my, ale také blogerky milují bábovky. Často se o přípravu dělí se čtenáři, není tedy nic jednoduššího, než se inspirovat a zkusit jejich recepty a třeba nakonec najdete svou nového favorita.