Kurz vaření: Jak na nejlepší bábovku

Už jste to s bábovkou vzdali, protože se vám nikdy nepovedlo dosáhnout vysněného nadýchaného těsta? V dalším díle našeho kurzu se budeme věnovat bábovce a tipům, které vám její přípravu a pečení usnadní.

Bábovka je teoreticky velmi jednoduchý dezert. Prakticky se však musíte držet určitých pravidel, aby byl výsledek podle vašich představ. Ať už je to správná teplota ingrediencí nebo doba pečení - vše má velký vliv.

Jak upéct dokonalou bábovku

Bábovky máme moc rádi. Pěkně nadýchané a zároveň vláčné. Aby takové ale byly, musíme mít na paměti spoustu pravidel. Sepsali jsme je pro vás do 2 článků, které se navzájem doplňují a někdy informacemi překrývají, ale opakování je matka moudrosti. A samozřejmě nevynecháme i několik receptů.

Recepty

Z receptů pro vás máme kuřecí prsa se smetanou a kukuřicí, šťavnaté pečené bylinkové kuře se zeleninou a Teriyaki kuře s rýží. Nejdůležitější je ale článek Jak pracovat s kuřetem, protože v něm najdete veškeré tipy a triky.

Tvarohová bábovka

Tvarohový bábovka je vláčná a plná chutí vanilky a citrusů. Jako vložku nepoužíváme běžné rozinky, ale kandovaný pomeranč, který naprosto originální chuť.

Banánová bábovka

Banánovou bábovku milujeme. Na přípravu je jednoduchá a chuťově skvělá. A pokud si jí ještě připravíte ve formě Nordic Ware, tak bude doslova zlatým hřebem každé hostiny.

Ořechová bábovka

Ořechovou bábovku rády pekly naše babičky a láska k ní nám vydržela dodnes. Je výtečným spojením nadčasové klasiky a neodolatelné chuti ořechů, která z ní činí moučník pro každou příležitost.

Často se ptáte

Záleží na teplotě surovin?

Rozhodně ano. Když připravujete těsto na bábovku, dbejte na to, aby suroviny měly stejnou teplotu. Ideálně je hodinu předem vyndejte z chladničky. Dvojnásob to platí pro máslo, které potřebujete snadno vyšlehat.

Je prosívání mouky zbytečná ztráta času?

Prosívání mouky není zbytečná ztráta času. Díky prosívání odstraníte z mouky jakékoliv hrudky, zlepšíte vzdušnost, což může pomoci vytvořit lehčí a nadýchanější texturu těsta a také se vám lépe promíchají další sypké suroviny jako je prášek do pečiva, jedlá soda či sušené droždí.

Jak vyklopit celou bábovku bez potrhání?

Po upečení nechte bábovku 5 až 10 minut odpočinout. Kdybyste se ji snažili vyklopit hned, pravděpodobně by se roztrhla, jelikož je těsto přilepené na okraje formy. Po pěti minutách se samo pustí a bábovka už půjde snadno vyklopit.

Moje bábovka je tvrdá jak kámen, kde jsem udělal/a chybu?

Pokud je vaše bábovka tvrdá, může to být způsobeno několika faktory souvisejícími s přípravou těsta. Zde jsou některé z nejčastějších důvodů:

Přemíchání těsta: Přílišné míchání těsta může vést k přemíře vývoje lepku, což způsobuje, že bábovka je tuhá a gumovitá. Míchejte těsto jen do té doby, dokud nejsou ingredience spojeny.

Příliš mouky: Příliš mnoho mouky může vést k tomu, že bude hotová bábovka tvrdá. Ujistěte se, že mouku odměřujete správně.

Příliš dlouhá doba pečení: Dlouhé pečení může způsobit, že bude suchá a tvrdá. Pečte podle doporučené doby a teploty uvedené v receptu. Použijte kuchyňský teploměr, abyste se ujistili, že vaše trouba peče na správnou teplotu.

Mohu nahradit část mléka vodou?

Mléko a voda jsou z hlediska pečení velmi odlišné ingredience, a proto není mléko možné jednoduše nahradit vodou bez ovlivnění výsledku. Mléko přidává bohatou hloubku chuti, kterou voda nemůže nabídnout. Mléčný tuk obecně zlepšuje chuť.

Bílkoviny v mléce hrají klíčovou roli pro vláčnou texturu a mohou také podílet na tvorbě jemnější struktury těsta, která je u mnoha dezertů a zákusků žádoucí.

Jak bábovku ozdobit?

Pokud aktuálně postrádáte tvořivost, vsaďte na ověřené zdobení a jako základ použijte cukrovou polevu (smíchejte moučkový cukr s malým množstvím mléka nebo citronové šťávy, dokud nevznikne hladká a tekutá poleva) nebo čokoládovou glazuru (1 díl čokolády zalijte 1 dílem vařící smetany a míchejte, dokud se nevytvoří hladká poleva, nakonec přidejte trochu másla a ještě jednou promíchejte).

Na tyto 2 polevy pak nasypte jakékoliv čerstvé nebo sušené ovoce, oříšky či jedlé květy. Výsledek bude perfektní.

Co si před vařením připravit?

Na přípravu bábovky doporučujeme jednu z našich forem Nordic Ware s nepřilnavým povrchem, aby šla bábovka bezpečně vyklopit a perfektně se propekla. Dalším nepostradatelným pomocníkem bude mřížka na vychladnutí, oboustranná stěrka či struhadlo Microplane na citrusovou kůru.

Další články

Hledáte další tipy ohledně bábovek? Podívejte se na naše další články, kde najdete přípravu steaků metodou Sous-vide, která má základ ve francouzské kuchyni nebo grilování na ohni s pánví Petromax.

Tipy a triky foodblogerek

Nejen my, ale také blogerky milují bábovky. Často se o přípravu dělí se čtenáři, není tedy nic jednoduššího, než se inspirovat a zkusit jejich recepty.

Litinová klasika Petromax na steaky a oheň

Litinové pánve jsou známé svou schopností rovnoměrně rozložit a udržet teplo, což je ideální pro přípravu nejen hovězího masa.

Steaky a sous-vide vaření

Sous-vide (v překladu z francouzštiny znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném obalu ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou.

Grilování na litinových pánvích

Když zrovna není počasí, je zima nebo zrovna nemáte po ruce venkovní gril, můžete si perfektní steak připravit i na grilovací pánvi. A abyste byli vždy spokojeni, potřebujete perfektní pánev.