Jak upéct dokonalou bábovku

Po dokonalé, nadýchané a vláčné bábovce touží každý. Může být ozdobou rodinné oslavy, posezení s přáteli či jiné společenské akce. Níže naleznete několik tipů, které vám pomohou udělat tu nejlepší bábovku na světě.

jak_upect_dokonalou_ babovku

Jak pracovat se suroviny

Když připravujete těsto na bábovku, dbejte na to, aby suroviny měly stejnou teplotu. Ideálně je hodinu předem vyndejte z chladničky. Dvojnásob to platí pro máslo, které potřebujete snadno vyšlehat.

Bábovka se prakticky neobejde bez vajec. Vždy používejte čerstvé.

Jak bábovku péct

Bábovku vždy vkládejte do rozehřáté trouby a pečte ji na menší stupně kolem 160°C. Kdybyste ji pekli s teplotou 180°C a více, tak by se bábovka na povrchu spálila a uvnitř by zůstala syrová.

Zároveň by také při vysoké teplotě mohla prasknout, což způsobuje pára v těstě, která se tvoří při pečení.

Během pečení neotvírejte dvířka, aby bábovka nespadla či se nesrazila.

Jak vymazat formu

Nikdy nepoužívejte pro vymazání olivový olej, slunečnicový olej ani jiné běžné stolní oleje. U nás bábovku vždy formu vymažeme přepuštěným máslem (Ghí), které se nebude připalovat, a vysypeme polohrubou moukou.

Místo mouky můžete využít i například strouhaný kokos, který se skvěle hodí k receptu na banánovou bábovku.

Používejte kvalitní formy a bábovku od výrobce Nordic Ware, který formy vyrábí už od roku 1964. Právě tento výrobce jako první přišel s formou, která má uprostřed díru a dal tvar všem ikonickým bábovkám.

Jak poznat , že je bábovka hotová

Je to jednoduché. Základem je, že musí být bábovka pevná. Při stlačení prstem musí pevně držet. Následně pak můžete pomocí dřevěné špejle ověřit, jak je bábovka upečená ve středu. Stačí jen špejli píchnout do těsta, napočítat do tří a zase vytáhnout. Pokud je špejle zcela suchá a není na ní vidět neupečené těsto, je dostatečně upečená.

Jak bábovku vyklopit

Po upečení nechte bábovku 5 až 10 minut odpočinout. Kdybyste se ji snažili vyklopit hned, pravděpodobně by se roztrhla, jelikož je těsto přilepené na okraje formy. Po pěti minutách se samo pustí a bábovka už půjde snadno vyklopit. Zároveň nenechávejte bábovku zela vystydnou, jelikož by se opět k formě přilepila.

Jak na třenou bábovku

Základem třených bábovek je máslo. To potřebujete správně vyšlehat a v tomto případě se vyplatí nepospíchat. Máslo nechte s cukrem šlehat v kuchyňském robotu alespoň 10 minut. Nepoužívejte v tomto případě ale běžnou metlu, nýbrž metlu na míchání, která se používá na míchaní mletého masa. Pokud robota zatím nemáte, projděte si test kuchyňských robotů, například na webu Testado, a vyberte si tohoto velmi praktického pomocníka. Usnadní vám totiž nejen pečení.

Recepty

Tvarohová bábovka

Tvarohový bábovka je vláčná a plná chutí vanilky a citrusů. Jako vložku nepoužíváme běžné rozinky, ale kandovaný pomeranč, který naprosto originální chuť.

Banánová bábovka

Banánovou bábovku milujeme. Na přípravu je jednoduchá a chuťově skvělá. A pokud si jí ještě připravíte ve formě Nordic Ware, tak bude doslova zlatým hřebem každé hostiny.

Ořechová bábovka

Ořechovou bábovku rády pekly naše babičky a láska k ní nám vydržela dodnes. Je výtečným spojením nadčasové klasiky a neodolatelné chuti ořechů, která z ní činí moučník pro každou příležitost.

Bude se hodit