Sendviče: Příprava, druhy a tipy

Máte chuť na opravdu dobrý sendvič? V článku jsme pro vás sepsali všechny tipy, abyste si připravili ten nejlepší sendvič. Samozřejmě jsme ani nevynechali seznam nejpopulárnějších sendvičů a co obsahují. S tímto článkem budete sendvičový mistr.

Sendviče - Příprava, druhy a tipy

Jaké pečivo na sendvič

Asi všichni známe klasický toastový chléb. Měkký, poddajný a zároveň dostatečně pevný, aby z něj šel udělat zapečený toast nebo šťavnatý sendvič. Díky své neutrální chuti je ideální na přípravu s jakýmkoliv masem, zeleninou a dokonce se dělá i nasladko v podobě peanut and jelly sandwich! Kdo by řekl, že arašídové máslo tak dobře doplňuje sladkou marmeládu!

Jako základ pro sendvič lze použít jakékoliv pečivo. Chutná vám víc žitný chlebík nebo klasický krajíc šumavy? Proč ne. Samozřejmě si nemůžeme odpustit ani tip na domácí pečivo, o kterém jsme psali v článku Jak upéct chleba a ostatní pečivo z pohodlí domova?. Můžete si zvolit výslednou chuť, složení i strukturu, která bude nejvíce fungovat se zvolenou “náplní” sendviče. A to se určitě hodí.

Chcete změnu? Místo chleba připravte bagety, náplň může být naprosto totožná.

Na přípravu sendvičů se vám bude hodit

Čím sendvič potřít

Nejdůležitější krok při přípravě sendviče je NEŠETŘIT pomázánkou, majonézou, máslem nebo čímkoliv, co natíráte na oba kusy pečiva. Můžete mít sebelepší náplň, ale pokud je výsledný sendvič suchý a připomíná svačinu ze 3. třídy, všechen vynaložený čas byl zbytečný.

Nejčastěji se jako nátěrka používá majonéza, máslo nebo čerstvý (smetanový) sýr jako je lučina, palouček, žervé, případně pomazánka či rozmačkané avokádo. Rozhodně se nebojte ji použít ve větší vrstvě. Krémová struktura nádherně propojuje ostatní ingredience a navíc sama o sobě doda trochu chuti.

Čím sendvič naplnit

Nátěrku bychom snad měli, teď už se vrhneme na suroviny, kterými sendvič naplníme. Zde si musíme uvědomit, že máte naprostou svobodu, protože neexistuje jeden správný sendvič. V každé zemi, městě, rodině se sendviče připravují jinak, s jinými surovinami a dokonce i jiným pečivem. 

Jde tedy hlavně o vaše preference a případně potravinová omezení. Sendvič chutná dobře i v klasické verzi se šunkou a sýrem zapečenými mezi dvěma toasty. Fantazii se meze nekladou, protože lze kombinovat sladké se slaným, přidat trochu kyselosti nebo pálivosti.

Přesto však sendviče obvykle obsahují pár základních surovin jako je:

  • zelenina - saláty, rajče, paprika, ředkvičky, okurka, cibulka, …
  • maso - kuřecí, tuňák, krevety, hovězí, krůtí, vepřové - na tom vůbec nezáleží. Často se používá grilované kuřecí prso, to například tvoří populární club sandwich. Nejméně oblíbený je i sendvič se slaninou, která je z pánvičky úžasně křupavá a voňavá. A samozřejmě nemůže vynechat ani klasickou šunku, protože ji najdeme skoro v každé domácnosti a tak je to dostupná a zároveň lahodná surovina. 
  • sýr - cheddar, eidam, olomoucké syrečky, mozzarella, feta, balkán, plísňový sýr, uzený sýr, … Čím tučnější sýr, tím krémovější sendvič.
  • sendvič na sladko - jak už jsme zmiňovali, sendviče jsou oblíbené i ve sladké variantě. Samozřejmě spíše v USA, ale to neznamená, že si je nemůžete připravit. Zkuste třeba zmrzlinový sendvič nebo peanut jelly sendvič. Zmrzlinový sendvič koupíte už hotový nebo si připravte dvě sušenky/křupavé vafle a vyklopte mezi ně kopeček domácí zmrzliny, např. mátové
  • vejce - ideální pro ty, kteří si hlídají příjem bílkovin. Vejce není zas tak chuťově výrazné a tak sendviči dodá na objemu. Použít lze vejce na tvrdo, pošírované nebo volské oko.

Zapéct nebo nezapéct

Sendviče se dají i zapékat. Hodně záleží na tom, jestli vůbec máte možnost a kdy ho sníte. Obvykle to nejlépe chutná ještě teplé, takže ideální úprava na doma. Stačí ho dát do kontaktního grilu nebo sendvičovače/toastovače. 

Pokud se bojíte, že vám vyteče sýr a jiné šťávy, použijte pečicí papír, který snadno vyhodíte a nebudete muset trávit hodiny škrábáním zaschlého sýra a černé šťávy z rajčat.

Jak sendvič převážet/skladovat

Šikovný způsob, jak sendvič převézt z místa na místo a snadno ho konzumovat, jsou papírové pytlíky. Stačí do nich sendvič vhodit, založit okraj a pak vytáhnout. S papírem se snadno manipuluje a nevytváří zbytečný plastový odpad

Celosvětově nejoblíbenější sendviče

  • Club sendvič - jednoznačně nejoblíbenější sendvič s kuřecím masem, obsahuje toastový chléb, kuřecí prso, opečenou slaninu, majonézu, ledový salát, rajče, vejce, 
  • Sendvič se šunkou - jednoduchý způsob, jak zahnat chuť i hlad, obsahuje šunku a cokoliv, co vám chutná a máte po ruce
  • Croque monsieur - šťavnatý francouzský sendvič obsahuje opečený toastový chléb, bešamel, šunku, hořčici, sýr gruyére nebo ementál 
  • Kuřecí sendvič - sendvič opět nemá jeden jediný recept, hlavní je, aby obsahoval hodně masa a zeleniny. Pokud použijete prsa, přidejte o to víc nátěrky, dobře chutná med smíchaný s hořčicí nebo majonóza.
  • BLT - tento britský sendvič se jmenuje podle toho, co obsahuje - bacon, lettuce a tomato. Nic jiného nepotřebujete. No možná trochu majonézy…
  • Sendvič s avokádem - Avokádo dodává sendviči nádherně krémovou strukturu a s opečenými toasty vytváří opravdu “nebe v puse”. Jak avokádo zpracovat? Asi nejznámější variantou je guacamole - avokádo, šťáva z citronu, česnek, rajče a červená cibulka.
  • Grilled Cheese - nejde o nic, než o zapečený sendvič se sýrem. Jaký použít sýr? Na tom nezáleží, hlavní je, aby se nádherně roztekl.
  • Tuňákový sendvič - sendvič s tuňákem je pro někoho láska, pro jiného příliš aromatický. Chce to vyzkoušet, kolik tuňáka je pro vás tak akorát. Tuňák vás zasytí a taky dá pořádnou dávku bílkovin. 
  • Vajíčkový sendvič - jak už jsme psali, vejce jsou oblíbenou surovinou. Můžete je použít jen tak, nebo si vytvořit vajíčkovou pomazánku a sendviče jí potřít a nahoru dát šunku a rajče.
  • Kubánský sendvič - El Cubano je bageta s máslem, hořčicí, marinovaným vepřovým masem, nakládanými okurkami, šunkou a sýrem.
  • Pastrami sendvič - pastrami je naložené hovězí hrudí v soli, česneku a koření, které se následně vyudí a pak uvaří. Samotný sendvič obsahuje natenko nakrájené pastrami, žitný chléb, (medovou) hořčici, kyselou okurkou a kopr. Recepty se ale lehce liší. Původně pastrami pochází z Rumunska, odkud ho Židé dovezli do New Yorku a tím mu zajistili celosvětovou popularitu. Když ještě přidáte švýcarský sýr, máslo, kysané zelí a omáčku tisíce ostrovů, vytvoříte reuben sendvič.
  • Sendvič Monte Cristo - opravdová lahůdka, která se skládá ze 3 toastů, šunky, sýru, majonézy a hořčice. Poté, co vše naskládáte na sebe, okrájejte kůrky a na sendvič zatlačte, aby se trochu zploštil. Pak ho opatrně obalte ve směsi vejce, koření a mléka a osmažte.