Lehká letní kuchyně

V létě má většina z nás chuť spíše na lehká jídla, která se tráví příliš dlouho. Hutné omáčky a mastné pokrmy ustupují do pozadí a dělají místo lehké kuchyni plné čerstvých a svěžích surovin. V dnešním článku se dozvíte, jak svoji dosavadní kuchyni trochu obměnit. 

lehka letni kuchyne recepty

 

Proč se vlastně letní a zimní kuchyně liší?

Trávení jídla spotřebovává poměrně velkou část naší energie a vytváří teplo. Proto nám v zimě vyhovují hutná jídla a v létě ta lehčí. Jakmile se teploty zvednou, lidé mají tendenci se spíše ochlazovat, s čímž pomáhá zelenina, ovoce a dostatek tekutin.

Díky tomu tíhneme k jídlům, která nejsou příliš náročná na trávení, zasytí a zároveň dodají tolik potřebnou hydrataci. V článku najdete tipy na rychlá jídla pro začátečníky, která vaše chuťové pohárky naprosto nadchnou. 

Saláty

První, co si vybavíte při pomyšlení na letní rychlé jídlo, jsou saláty. A dává to smysl. Jsou zdravé, obsahují vitamíny a perfektně se hodí jako příloha nebo součást jídla. Bohužel zeleninové saláty příliš nezasytí, takže je nutné je vždy doplnit tukem, bílkovinami a sacharidy. Díky tomu vám budou nejen chutnat, ale navíc nebudete mít za půlhodiny zase hlad.

Co se do salátu hodí? Vynikající službu udělají luštěniny, vajíčko, kuřecí, krůtí a rybí maso, cottage, balkánský, feta či kozí sýr, ořechy a semínka a mnoho dalších surovin. Nebojte se trochu experimentovat a zkoušet různé kombinace chutí a textur. Nám hodně chutná čočkový salát s kuřecím prsem a zeleninou nebo krevetový salát s mangem a liči

Přílohy

Krátký odstavec bychom také rádi věnovali přílohám. Od knedlíků radši přesedlejte na brambory, rýži, kuskus, bulgur, quinou nebo zeleninové placky. Tyhle svěží varianty vám nezaplácnou žaludek a pěkně se hodí i k dobrému vychlazenému vínu. Pokud chcete, klidně z nich udělejte zeleninový mix, jak můžete vidět například v tomto receptu kuskusový salát s pečenou zeleninou.

Ovoce a zelenina

Ovoce a zeleninu samozřejmě nemůžeme vynechat. Zeleninu už jsme si trochu naťukli v předchozích odstavcích, ovoce ještě ne. Léto je král čerstvých surovin od farmářů a ze zahrádek. Ideální doba zkoušet zeleninové a ovocné dobrůtky a snacky. Ovozel obsahuje hodně vody, takže se nebojte dát si každý den klidně i několik hrstí. 

Ze zeleninových receptů jsme vybrali tyto dva. Na piknik, balkon nebo párty se úplně skvěle hodí hrášková pomazánka, která je zdravá a zároveň neuvěřitelně lahodná. Vychutnáte si ji k dobrému pití i k snídani. Fantazii se meze nekladou. Trochu sytější jsou pikantní batátové placičky s pažitkovým dipem, jejichž chuť si naprosto zamilujete. Při smažení se snažte přidat jen trochu oleje, ať nejsou příliš těžké.

A co ovoce? I to je v létě velmi populární a není se čemu divit. Je to perfektní sladký ale přesto zdravý zástupce za čokoládu a jiné cukrovinky. Ochutnali jste někdy panna cottu? Základ tvoří svařená smetana doplněná o ovoce, což je naprosto omamná kombinace. Velkou výhodou je, že přípravu zvládne v podstatě každý, takže i vy. Pokud chcete někoho oslnit, a přitom si v kuchyni nejste příliš jistí nebo prostě jen chcete tenhle italský dezert vyzkoušet, mrkněte na naše recepty panna cotta s jahodami nebo malinami a kokosová panna cotta, mango, sušené maliny. A ti, kteří už mají nějaké zkušenosti, musí ochutnat francouzské Mille Feuille, což patřilo mezi oblíbený dezert vyšší francouzské šlechty.

Ryby a mořské plody

A poslední, ale o nic opomíjenější, jsou ryby a mořské plody. Dají se připravit na tisíce různých způsobů, takže si můžete vybrat ten, který vám nejvíce vyhovuje. Věříme, že někteří z vás na ryby příliš nejsou, takže si zkuste raději připravit krevety. Jsou skoro bez zápachu a jsou bez kostí a šupin. Zkuste si udělat krevety s chilli máslem a francouzským chlebem a nebudete litovat.

Další lehké recepty

Druhý obrázek

Salát z chřestu a pomeranče

Stejně jako chřest s Maltézskou omáčkou z krvavých pomerančů je tento salát neuvěřitelně svěží. Bylo by na škodu kazit jej složitým dresingem, jelikož sami pomeranče a zrníčka z granátového jablka pustí trochu sladké štávy.

Zobrazit recept

První obrázek

Krevetový salát s mangem, liči a granátovým jablkem

Mango, liči a granátové jablko jsou suroviny, které spolu dokonale ladí nejen barevně, ale také chutí, která je u každého trochu jiná. Ke krevetám skvělé.

Zobrazit recept