Lehká letní kuchyně

V létě má většina z nás chuť spíše na lehká jídla, která se tráví příliš dlouho. Hutné omáčky a mastné pokrmy ustupují do pozadí a dělají místo lehké kuchyni plné čerstvých a svěžích surovin. V dnešním článku se dozvíte, jak svoji dosavadní kuchyni trochu obměnit. 

lehka letni kuchyne recepty

 

Proč se vlastně letní a zimní kuchyně liší?

Trávení jídla spotřebovává poměrně velkou část naší energie a vytváří teplo. Proto nám v zimě vyhovují hutná jídla a v létě ta lehčí. Jakmile se teploty zvednou, lidé mají tendenci se spíše ochlazovat, s čímž pomáhá zelenina, ovoce a dostatek tekutin.

Díky tomu tíhneme k jídlům, která nejsou příliš náročná na trávení, zasytí a zároveň dodají tolik potřebnou hydrataci. V článku najdete tipy na rychlá jídla pro začátečníky, která vaše chuťové pohárky naprosto nadchnou. 

 

Saláty

První, co si vybavíte při pomyšlení na letní rychlé jídlo, jsou saláty. A dává to smysl. Jsou zdravé, obsahují vitamíny a perfektně se hodí jako příloha nebo součást jídla. Bohužel zeleninové saláty příliš nezasytí, takže je nutné je vždy doplnit tukem, bílkovinami a sacharidy. Díky tomu vám budou nejen chutnat, ale navíc nebudete mít za půlhodiny zase hlad.

Co se do salátu hodí? Vynikající službu udělají luštěniny, vajíčko, kuřecí, krůtí a rybí maso, cottage, balkánský, feta či kozí sýr, ořechy a semínka a mnoho dalších surovin. Nebojte se trochu experimentovat a zkoušet různé kombinace chutí a textur. Nám hodně chutná čočkový salát s kuřecím prsem a zeleninou nebo krevetový salát s mangem a liči.

 

Přílohy

Krátký odstavec bychom také rádi věnovali přílohám. Od knedlíků radši přesedlejte na brambory, rýži, kuskus, bulgur, quinou nebo zeleninové placky. Tyhle svěží varianty vám nezaplácnou žaludek a pěkně se hodí i k dobrému vychlazenému vínu. Pokud chcete, klidně z nich udělejte zeleninový mix, jak můžete vidět například v tomto receptu kuskusový salát s pečenou zeleninou.

 

Ovoce a zelenina

Ovoce a zeleninu samozřejmě nemůžeme vynechat. Zeleninu už jsme si trochu naťukli v předchozích odstavcích, ovoce ještě ne. Léto je král čerstvých surovin od farmářů a ze zahrádek. Ideální doba zkoušet zeleninové a ovocné dobrůtky a snacky. Ovozel obsahuje hodně vody, takže se nebojte dát si každý den klidně i několik hrstí. 

Ze zeleninových receptů jsme vybrali tyto dva. Na piknik, balkon nebo párty se úplně skvěle hodí hrášková pomazánka, která je zdravá a zároveň neuvěřitelně lahodná. Vychutnáte si ji k dobrému pití i k snídani. Fantazii se meze nekladou. Trochu sytější jsou pikantní batátové placičky s pažitkovým dipem, jejichž chuť si naprosto zamilujete. Při smažení se snažte přidat jen trochu oleje, ať nejsou příliš těžké.

A co ovoce? I to je v létě velmi populární a není se čemu divit. Je to perfektní sladký ale přesto zdravý zástupce za čokoládu a jiné cukrovinky. Ochutnali jste někdy panna cottu? Základ tvoří svařená smetana doplněná o ovoce, což je naprosto omamná kombinace. Velkou výhodou je, že přípravu zvládne v podstatě každý, takže i vy. Pokud chcete někoho oslnit, a přitom si v kuchyni nejste příliš jistí nebo prostě jen chcete tenhle italský dezert vyzkoušet, mrkněte na naše recepty panna cotta s jahodami nebo malinami a kokosová panna cotta, mango, sušené maliny. A ti, kteří už mají nějaké zkušenosti, musí ochutnat francouzské Mille Feuille, což patřilo mezi oblíbený dezert vyšší francouzské šlechty.

 

Ryby a mořské plody

A poslední, ale o nic opomíjenější, jsou ryby a mořské plody. Dají se připravit na tisíce různých způsobů, takže si můžete vybrat ten, který vám nejvíce vyhovuje. Věříme, že někteří z vás na ryby příliš nejsou, takže si zkuste raději připravit krevety. Jsou skoro bez zápachu a jsou bez kostí a šupin. Zkuste si udělat krevety s chilli máslem a francouzským chlebem a nebudete litovat.

 

Další lehké recepty

Druhý obrázek

Salát z chřestu a pomeranče

Stejně jako chřest s Maltézskou omáčkou z krvavých pomerančů je tento salát neuvěřitelně svěží. Bylo by na škodu kazit jej složitým dresingem, jelikož sami pomeranče a zrníčka z granátového jablka pustí trochu sladké štávy.

Zobrazit recept

První obrázek

Milánské risotto s chřestem a šafránem

Milánské risotto se šafránem, italsky Risotto alla Milanese, je jedno z jídel, které vařím úplně nejraději a časem se tak na blogu jistě objeví ještě Paella, risotto s hříbky nebo s telecím Ossobucem a spousta jiných receptů, které jsou s risottem spojené.

Zobrazit recept

denishenry

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení