Jak na ty nejlepší krémové polévky?

Chcete si udělat krémovou polévku a ptáte se, jak ji uvařit, aby jí nic nechybělo? V dnešním článku se dozvíte základy, které byste u každé polévky měli respektovat. Věřte, že po přečtení, už nikdy žádnou polévku nevylejete, protože se sní dříve, než se dostane do lednice.

jak na nejlepsi kremove polevky

Polévka je tak lahodné jídlo, že se dá jíst klidně po celý rok. Ať už je léto, nebo zima, vždy si člověk může vybrat. Někdo má rád vývary, jiný zase krémy. A právě ty krémové si v dnešním článku rozebereme.

 

Připravte si základní suroviny

Polévky sice chutnají jinak, ale základní suroviny jsou obvykle dost podobné. Díky nim je polévka správně vychucená ať už je z rajčat nebo hrášku. 

Nesmí chybět

  • cibulka
  • olej či máslo
  • vývar
  • zelenina
  • smetana
  • koření

Cibulka

Je to základ skoro každého jídla a platí to i pro krémové polévky. Dodá jí základní chuť, kterou všichni tak moc milujeme. Kolik jí přidat? Záleží na vás, ale určitě s ní nešetřete. Je poměrně fuk, jestli zvolíte žlutou nebo červenou variantu či šalotku, všechny chutnají naprosto fantasticky. Důležité je cibulku na oleji či másle opékat pozvolna - nesnažte se ji uškvařit, zhořkne, a dejte pozor, ať není příliš tmavá.

Máslo nebo olej

Máslo je samozřejmě vždy lahodnější varianta, ale pokud ho nemáte, použijte olej. Při výběru si dejte pozor, jakou má chuť. Hodně aromatický olej může vám polévku i zkazit. Nejlepší je díky neutrální chuti řepkový nebo slunečnicový, ale sáhněte klidně i po kvalitním olivovém.

Na vývar nic nemá

Stejně jako máslo, i silný vývar bude vždy TOP volbou. Nic ho nepřekoná, ale pokud nemáte možnost si ho udělat nebo koupit, použijte alespoň bujón. Záleží pouze na tom, kolik máte času a trpělivosti. Pokud chcete zazářit, vývaru se nejspíš nevyhnete.

"Jestli bych měl vypíchnout základní pravidlo pro dokonalý krém, tak to bude rozhodně vývar. Je jedno, jestli bude hovězí, drůbeží nebo zeleninový, každý z nich dodá polévce tu správnou chuť. S vodou to není ono."

ChefOndra, foodbloger a majitel našeho e-shopu Denis Henry

Zelenina

U zeleninových krémových polévek je skvělé to, že může být pokaždé úplně jiná. Někdy přidáte víc rajčat, jindy je zase vynecháte a použijete pouze papriku. Můžete si hrát nejen s kombinacemi, ale i s poměry jednotlivé zeleniny. Jako základ se hodí brambory, k nim zkuste přidat cokoliv, na co máte chuť. Kukuřice, rajčata, paprika, česnek, pórek, květák, brokolice, špenát, batáty, hrášek, červená čočka, cizrna… Čerstvá, zmražená nebo z konzervy? Na tom nezáleží. Skvělé je, že díky tomu spotřebujete vše, co vám v kuchyni přebývá. Bojujete s tím, jak dostat do vašeho dítěte kousek zeleniny, aniž by ohrnovalo nos? Krémové polévky pro děti jsou vynikající variantou, jak toho dosáhnout. Navíc jsou zdravé, podpoří pitný režim a zasytí.

Smetana a kokosové mléko

Aby byla polévka opravdu krémová a po každém vložení lžíce do pusy pohladila váš jazyk, přidejte smetanu či kokosové mléko. Díky tomu zajistíte, že se chutě propojí a vytvoří nebeský požitek. Smetana patří mezi klasiku a nic s ní nezkazíte, ale nebojte se používat i kokosové mléko. Má trochu jiný ocásek a polévce dodá na zajímavosti. Skvělé se hodí do kari polévky, k dýni či krému z červené čočky.

Koření

Kromě soli a pepře se vám může hodit kmín, tymián, provensálské bylinky, kari, chili a cokoliv, co požaduje daný recept. Záleží také na surovinách, vašich preferencích a na tom, co vám chutná. Někdo do polévek rád přidává zázvor, jiný to zase nenávidí. Postupem času můžete zkusit experimentovat a třeba si najdete svoji oblíbenou kombinaci.

  • dýni můžete doplnit koriandrem
  • hrášek černým pepřem
  • rajčata bazalkou a oreganem
  • česnek petrželkou a sušenou cibulkou
  • batáty limetkou a sezamem

 

A co dalšího potřebujete?

Základ je kvalitní nepřilnavý hrnec, se kterým se vám bude snadno pracovat. My můžeme doporučit klasický a všestranný hrnec s poklicí 28 cm Twin Classic, Zwilling nebo revoluční a opravdu vyspělý polotlakový hrnec 24 cm Diamond Lite Active, Woll. V obou se vám bude skvěle vařit, ale nebudeme lhát, ten polotlakový je opravdu unikátní a určitě byste se na něj měli zaměřit a zvážit, jestli vám doma nechybí.

Pokud máte rádi litinu, doporučíme ručně odlitý červený litinový kastrol Iron 28 cm, Woll. Výborně drží teplotu, takže vám při servírování polévka nevychladne. K hrncům Woll značka vyrobila naběračku se silikonovým okrajem - odolá teplotám až 260 °C!

Než zeleninu do polévky dáte, nejspíš ji budete muset nakrájet nebo nastrouhat. Čím menší kousky, tím kratší vaření, a tím více zachovaných vitamínů. Pro rychlou a pohodlnou manipulaci si oblíbíte ergonomické struhadlo Box grater čtyřstranné, Microplane a super ostrý santoku nůž 18 cm Tevere, Ballarini. Při krájení určitě využijete bambusové prkénko Zwilling.

 

Nepodceňujte správný postup

Dobrou zprávou je, že postup je u polévek obvykle dost podobný. Co se vám osvědčí u jedné, nejspíše zafunguje u druhé. Začátečníci se mohou držet úplných základů, pokročilí zkusí “složitější variantu”.

Postup pro začátečníka

Do hrnce přidejte olej nebo kousek másla, případně kombinaci obojího. Osmahněte cibuli a přidejte (nakrájenou nebo nastrouhanou) zeleninu. Po chviličce osolte, opepřete, vlijte vodu, rozmíchaný bujón nebo vývar a dejte vařit. Délka se odvíjí od použité zeleniny, hrášku stačí pár minut, čočka a mrkev potřebuje i 30 minut. Odstavte a rozmixujte. Podle chuti přidejte smetanu a kousek másla.

Postup pro pokročilého

Jak se vlastně liší postup pro pokročilého? Hlavně tím, že se zelenina upeče v troubě, čímž získá nádherné a nenahraditelné aroma. A samozřejmě se použije domácí zeleninový vývar, žádný bujón nebo voda. Tyto dva kroky zajistí, že polévka dostane naprosto luxusní lahodnou a plnou chuť. U jedné porce nezůstanete…

I na vizuální stránce záleží

A protože jíme i očima, nesmíme zapomenout ani na estetickou stránku. Vršek polévky posypte krutony, semínky nebo ozdobte trochou smetany či oleje. Chybu neuděláte ani se zeleninou, kterou polévka obsahuje, např. na mrkvové polévce nádherně vynikne smetana, kousek mrkvičky a pár slunečnicových semínek. 

První obrázek

Hráškový krém se slaninou

Tak jako u většiny polévek, příprava začíná poctivým domácím vývarem. U nás vývar děláme ve velkém množství, které zmrazíme po několika porcích. Vždy tak máme domácí vývar po ruce.

Zobrazit recept

Druhý obrázek

Italská tomatová polévka

Tomatovou polévkou nikdy nikoho neurazíte, a oblíbí si jí jak dospělí, tak děti. Příprava zabere maximálně 20 minut a vše se dává do hrnce postupně, kuchyňská linka tak zůstane čistá, což je rozhodně velké plus.

Zobrazit recept

Druhý obrázek

Česnekový krém s krutóny

Česnek moc nemusím, ale tuto polévku mám i přesto moc rád, ostatně jako jakoukoliv jinou krémovou polévku. Nedávám do ní ani příliš česneku a pokud jste na tom stejně jako já, klidně dejte méně česneku.

Zobrazit recept

První obrázek

Krémová batátová polévka

Tuto polévku prostě miluji. Veškeré chutě jsou dokonale vyvážené: Sladké batáty, kyselost z limetek, exotická chuť kokosového mléka a rajčata, která receptu dodají svěží nádech. Kdo se neobejde bez chilli papričky, může jí do receptu doplnit.

Zobrazit recept