Grilování na litinových pánvích

 

Když zrovna není počasí, je zima nebo zrovna nemáte po ruce venkovní gril, můžete si perfektní steak připravit i na grilovací pánvi. A abyste byli vždy spokojeni, potřebujete perfektní pánev, nejlépe litinu, která se rovnoměrně zahřeje a je odolná vůči vysokým teplotám.

Povrch grilovací pánve se skladá z rovných hřbetů či žeber a je důležité, aby měli dostatečnou výšku a šířku. Šťáva a tuk, které steak uvolní, se tak zachytí právě v mezerách mezi žebry a nestane se tak, že by se steak spíše dusil, než griloval, což je typické pro pánve s velmi nízkými žebry.

 

litinove_panve_staub

 

Definice grilování

 

Grilování je tepelná příprava bez tuku, kdy na surovinu působí vysoké teplo, nejčastěji z rozžhavených uhlíků, spirály nebo v našem případě z grilovací pánve. A pokud používáte dobrou pánev, obejdete se i bez zmiňovaného tuku. Pokud byste avšak chtěli přeci jen použít špek nebo olej, raději ho na pánev natírejte pomocí ubrousku po malých částech, jinak by stekl mezi žebra.

Nedělejte si starosti, pokud se váš kus masa nebo ryby nejprve k pánvi přilepí. Jakmile vznikne kůra, maso se od povrchu pánve uvolní. Hřbety na grilovací pánvi, stejně jako rošt na grilu, zajistí perfektní vzhled a mřížku.

 

grilovaci_panve_staub

 

Výhody litiny

 

Litina je železo obohacené uhlíkem. Tento materiál rovnoměrně a postupně distribuuje teplo a udržuje pánev perfektně připravenou. Litinové pánve jsou také silnostěnné, což je výhodou v případě, kdy na pánev vložíte studený steak. Nedochází tak k prudkému ochlazení, což je nevýhodou u klasických pánví. Steak je navíc na pánvi rovnoměrně grilovaný po celém jeho povrchu. Další výhodou litinové pánve je to, že je lze použít i na menších plotýnkách s větším dnem.

 

americke_grilovaci_panve

 

Použití grilovací pánve

 

Litinové pánve mohou být použity na jakémkoliv zdroji tepla a mohou být umístěny i do trouby. Poslouží také, když si přejete, aby vaše nádobí bylo teplé v troubě. Vždy se avšak vyhněte rychlým změnám teploty. Nechte pánev pomalu zahřát a pomalu vychladnout. Velké teplotní šoky by pánev mohli nenávratně poškodit. Zároveň doporučujeme, abyste litinové pánve, například Staub, vždy umývali ručně horkou vodou, houbičkou a jemným saponátem.

 

hovezi_steak_na_panvi

 

Druhy grilovacích pánví

 

Grilovací pánve můžete zakoupit v různých tvarech, barvách a velikostech. K dispozici jsou i pánve s různými druhy rukojeti a úchyty, které vám usnadní manipulaci. Mějte na paměti, že rukojeti mohou být opravdu horké. A pokud by vás zajímaly i druhy hovězích steaků, najdete je na této stránce.

 

 

 

denishenry