Co je to ricotta a jak ji použít

Ještě jste ricottu neochutnali? To je velká chyba. Tento lahodný italský mléčný produkt vás nadchne již po prvním přičichnutí. Jemná vůně a ještě jemnější chuť nejde ničím jiným nahradit. Dnes si ji v článku trochu představíme.

co je ricotta a jak ji pouzit

Co je to sýr ricotta

Ricotta je lahodná mléčný výrobek, původně z Itálie. Vzniká po převaření zbylé syrovátky, která by mohla být snadno považována za pouhý odpad po zpracování sýru. Ale to by byla velká škoda! Už staří Římané syrovátku zahřívali a nechali tak vzniknout tomuto jemnému čerstvému sýru nasládlé chuti.

Díky čerstvosti nebylo možné ricottu převážet a prodávat na vzdálených trzích, spíše ji jedli samotní pastýři nebo místní aristokraté.

Struktura ricotty je poměrně zajímavá, protože není dokonale hladká, naopak až lehce zrnitá. Není to ale nic, co by bylo při konzumaci nepříjemné, jen specifické.

Zajímavosti o ricottě

  • má skvělé nutriční hodnoty - málo tuku a kalorií, dobré množství bílkovin
  • lehce stravitelná i pro alergiky
  • z kravské, ovčí či kozí syrovátky
  • pochoutka starověkých Římanů
  • lze ji nechat uzrát nebo vyudit

Na co a jak ricottu použít

Ricottu nelze popsat jako dokonale neutrální, má lehký nasládlý ocásek, ale to není žádná překážka, protože s trochou soli je to báječný základ na různé pomazánky, omáčky a náplně. Na druhou stranu, ricotta smíchaná s ovocem a cukrem nemá díky své textuře ve světě dezertů konkurenci.

Použití je extrémně univerzální. S ricottou pracujete stejně jako s tvarohem nebo mascarpone. Na rozdíl od tvarohu není nakyslá a tak se s ní kuchtí o trochu snadněji.

  • nasladko: náplň do rolády, krém na dort, do pudinku, vloček, na palačinky, … 
  • naslano: do omáčky, náplň do těstovin, zeleninové pomazánky, do salátu, plněná vejce, plněné papriky, rolky, lasagne, zapečená zelenina či těstoviny, …

Jak si udělat ricottu doma

Recept na domácí ricottu není vůbec náročný. Vystačíte si s octem (nebo roztokem kyseliny citronové a vody) a syrovátkou. 

Prvně necháte syrovátku v hrnci asi 5 minut ohřívat při teplotě 80 - 90 °C. Po této době přimícháme ocet a necháme dalších 5 až 10 zahřívat. V té době se začne syrovátka srážet a na vás je ji vylovit a vložit na plátýnko nebo síto a nechat okapat.

Kde ricottu koupit

Díky své oblíbenosti a popularitě je k dostání téměř kdekoliv. Najdete ji jak ve specializovaných obchodech, které si ji vyrábí nebo v supermarketech. Cena se pohybuje přibližně od 30 Kč.

Jak ricottu uskladnit

Pamatujte, že je to čerstvý výrobek a tak moc dlouho nevydrží. Ponechte ji (zásadně) v lednici v dóze jen pár dní, aby se nezkazila a stále chutnala fantasticky.

Tipy na recepty

Druhý obrázek

Jahodové knedlíčky s ořechy

Jahodové knedlíčky jsou oblíbené na celém světě a jistě se stanou návykovou záležitostí i ve vaší kuchyni. Tento recept je trochu speciální - využijeme kouzlo ricotty, která knedlíčkům dodá neuvěřitelnou jemnost.

Zobrazit recept

První obrázek

Rukolový salát s Bresaolou, ricottou a ořechy

Máme rádi rychlá jídla? Tento salát s rukolou, Bresaolou a ricottou je přesně jedno z nich. Navíc máme rádi italské sušené šunky a kombinace sušené Bresaoly, kandovaných pomerančů a ořechů je prostě dokonalá.

Zobrazit recept