Asijská kuchyně | Historie, charakteristika a stolování

Na světě existuje mnoho druhů kuchyní, včetně asijské. Asijská kuchyně je jednou z celosvětově proslulých kuchyní, a to z mnoha důvodů. Každé asijské jídlo se připravuje různými způsoby a vyznačuje se odlišnými chutěmi, které v lidech zanechávají potřebu ji pořádně prozkoumat. Co je však asijská kuchyně a jaké faktory z ní dělají celosvětově vyhledávanou kuchyni? Zde jsou věci, které byste měli vědět.

asijska kuchyne

Historie asijské kuchyně 

Asijská kuchyně vznikla v roce 3000 př. n. l., kdy bylo objeveno nejstarší zemědělství s jednou z prvotních asijských a indických civilizací. V průběhu historie byly v asijské kuchyni nalezeny stopy evropského vlivu, a to díky kolonizaci Evropanů v některých zemích na jihovýchodě.  

Bez ohledu na to se v průběhu historie vyvinuly různé styly asijské kuchyně. Jihozápadní styl se vyznačuje zvláštním způsobem vaření, který pochází z persko-arabské civilizace. V zemích, jako je Indie, Pákistán, Srí Lanka a Barma, jsou základními pokrmy kari, rýže a čapátí (moučné placky). 

Na severovýchodě se při vaření výrazně využívaly tuky, oleje a omáčky. Zatímco japonská a korejská kuchyně je hojně protěžována, čínská kuchyně se stala bezesporu tou nejoblíbenější a nejvyhledávanější.  

Zatímco na jihovýchodě, kam patří kuchyně z Thajska, Laosu, Kambodže, Vietnamu, Indonésie, Malajsie, Singapuru a Bruneje, je oblíbené umění smažení a dušení s použitím speciálních “citrusových” bylinek a koření.  

Asijská kuchyně má stejně jako její pokrmy bohatou historii. A v současné době se tento specifický způsob vaření stále obohacuje a rozvíjí s postupným zakládáním nových restaurací po celém světě. 

Charakteristika asijské kuchyně 

Právě rozmach a obliba jedinečných chutí je jedním z důvodů, proč se tato kuchyně proslavila. Nejlepší asijské jídlo je pokrm, který poskytne intenzivní, hluboký a kontrastní chuťový zážitek, díky němuž budete chtít ochutnat další.  

Každý pokrm se připravuje za použití široké škály koření, omáček a dochucovadel, které pomáhají silně zvýraznit chuť. Jednotlivá asijská jídla obsahují podobné ingredience, jako je rýže, česnek, cibule, sojová omáčka, mořské plody atd., připravené různými způsoby. I když mají pokrmy stejné složky, jejich chuť se liší, protože některé jsou smažené, jiné fritované nebo vařené v páře (vyzkoušejte třeba Domácí Gyoza knedlíčky).  

Jídlo se připravuje specializovanou metodou a technikou, která představuje konkrétní kulturu, z níž pokrm pochází. Je to více než jen intenzivní kulinářský zážitek, protože umožňuje spotřebitelům objevovat různé kultury jednotlivých jídel z různých asijských oblastí. 

Asijská kuchyně vs. Západní kuchyně

Asijská a západní kuchyně jsou dvě světově nejznámější a nejvíce protěžovaná jídla. Ačkoli oba typy kuchyně obsahují chutné pokrmy, které si mnozí oblíbili, mají spoustu rozdílů.  

Pravděpodobně jste si všimli, že při návštěvě restaurace s asijskou kuchyní často nabízejí různé pokrmy v menších porcích, zejména čínská jídla. Každé jídlo má však příval znamenitých a výrazných chutí, protože asijská kuchyně nekombinuje suroviny s podobnými chutěmi. 

Různorodost ingrediencí, koření a specifický způsob vaření vytváří harmonii, která vám poskytne jedinečný zážitek z jídla. Chilli papričky, česnek, sója, rýže a další složky se prolínají a pohladí vaše chuťové pohárky. Chcete vyzkoušet jednoduché asijské jídlo? Výbornou volbou je Teriyaky kuře s brokolicí. K ruce si vezměte japonský nůž a za pár minut bude dobrota na stole.

Naproti tomu západní kuchyně je známá používáním koření a dochucovadel na velké kusy masa a drůbeže. Milujeme různé omáčky, knedlíky a přílohy. Chutě spíš prohlubujeme a párujeme suroviny, které jsou si podobné a navzájem se doplňují. Jídlo podáváme ve velkých porcích, které okamžitě zaplní žaludek.

Nejoblíbenější kuchyně je… ta čínská!

Zatímco naše pojetí chutnosti souvisí především s chutí pokrmu, Číňany zajímá textura. Čím je surovina křupavější, tužší, vláknitější nebo žvýkavější, tím je zajímavější, a tedy i chutnější. Příkladem mohou být žraločí ploutve v polévce ze žraločích ploutví, kachní nohy, hadi a rybí vnitřnosti.

A pokud má ingredience zvláštní strukturu, ale špatnou chuť, není to problém. Nepříjemná chuť se nejprve odstraní dlouhým vařením a poté se příjemně ochutí oblíbený čínským kořením, jako je omáčka hoisin (obvykle obsahuje sójové boby, fenykl, červené chilli papričky a česnek a má sladko-slanou chuť), česnek nebo koření pěti vůní (badyán, fenykl, skořice, hřebíček, bílý pepř).

Na jakém základu staví čínská kuchyně?

Chuťový základ mnoha čínských pokrmů tvoří 

  • česnek
  • zázvor
  • prášek z pěti koření (badyán, skořice, hřebíček, sečuánský pepř, fenykl)
  • pražený sezamový olej z bílých sezamových semínek.

Fermentované produkty, jako je sójová omáčka, rýžový ocet, rýžové víno Shaoxing a fermentovaná fazolová pasta, mají výraznou chuť a vůni a obvykle se používají v malém množství nebo se zpracovávají do dipů s cílem dodat jídlu dávku umami (v překladu z japonštiny „delikátní nebo lahodná chuť“, jde o kyselinu glutamovou= glutamátu).

Pro čínskou kuchyni jsou typická zrnka sečuánského pepře, nazývaná také moučný pepř. Tato zrnka připomínající citrusy nejsou ve skutečnosti zrnka pepře, ale slupka velmi malého plodu. Zpracovávají se v soli, smaží se na oleji, dokud neuvolní své aroma, nebo se praží ve woku a posypávají se jimi pokrmy.

Vepřové maso je tradičně hlavní masovou složkou čínské kuchyně. Prasata byla prvními zvířaty, která byla chována pro potravinářské účely. Když Číňané mluvili o mase, měli vlastně vždy na mysli vepřové. A vepřové maso je dodnes hlavní hvězdou mnoha pokrmů, včetně cha sieuw a siu mai. Dusí se, smaží, vaří v páře a smaží pomocí metody stir fry.

Jak se chovat u stolu

  • Čestný host nebo hlava rodiny má u stolu hlavní slovo. Dokud stojí, nikdo si nemůže sednout. A dokud tak neučiní, nikdo nesmí začít jíst.
  • Pokud jíte se skupinou v restauraci, bývá množství pokrmů umístěno na otočném tácu, který stojí na stole. To umožňuje každému otočit požadovaný pokrm k sobě a přenést si něco z mísy nebo misky do své vlastní misky.
  • Abyste zabránili rozlití, můžete misku s jídlem zvednout k ústům. Zvedněte ji palcem a třemi prsty; miska by se neměla dotýkat dlaně. Nenaklánějte se nad miskou, seďte rovně. Předklon je považován za nezdvořilý a také se věří, že škodí trávicímu systému.
  • Nože jsou považovány za násilné nástroje a na stůl nepatří. Číňané jedí hůlkami. Použít lze ale také lžíci a vidličku. Protože je čínské jídlo již podávané v malých kouscích, nůž není potřeba. Konfucius říká: "Čestný a poctivý člověk se drží daleko od jatek i kuchyně. A na svůj stůl si nenechá dát žádný nůž."

Jak začít vařit thajskou kuchyní?

U nás máme zkušenosti hlavně se západní kuchyní a na foodblogu můžete najít několik slavných receptů. 

U všech receptů najdete suroviny, které jsou dostupné v běžných obchodech. Přenést chuť asie k vám domů je tak velice snadné a skoro bez práce. Jakmile si osvojíte práci s několika základními surovinami, nebojte se vydat do specializovaných obchodů a rozšířit své zkušenosti o další kombinace a pokrmy.

Základní a běžně dostupné suroviny

  • kari
  • zazvor
  • galangal
  • citronová tráva
  • kokosové mléko
  • chilli
  • sojová omáčka
  • wasabi
  • rybí omáčka
  • ústřicová omáčka
  • thajská bazalka
  • koriandr
  • limetové listy
  • palmový cukr
  • arašídy
  • rýžové nudle