Návštěva v továrně Zwilling, Solingen

 

rucni_brouseni_moze

 

Město Solingen je už po staletí známé jako město nožů, když jsme tedy dostali pozvání podívat se právě do tohoto města do továrny Zwilling a seznámit se s jednotlivými kroky výroby nožů, nemohli jsme říci ne.

Naše cesta začala v Praze, kde jsme na letišti Václava Havla nasedli do letadla směr Düsseldorf, cesta trvala pouhou hodinu a půl, ale z Düsseldorfu jsme ještě přejížděli autem do Solingenu, ketrý je od Düsseldorfu vzdálený přibližně 40 km. Město Solingen má 165 000 obyvatel a nachází se v západní části Německa. Ihned po vjezdu do města bylo znát, že se nacházíme ve městě nožů, které byly vidět doslova na každém rohu, a to nejen ve výlohách prodejen.

V Solingenu jsme strávili celkem dva dny – první den jsme absolvovali prohlídku továrny s přednáškami různého typu, nejvíce zaujala přednáška zabývající se rozborem jednotlivých kovů, které se používají na výrobu nožů. Druhý den jsme se věnovali workshopům, jednotlivým řadám a především krájení a broušení. V rámci workshopu jsem dostali možnost uvařit pro celý tým, a jak jinak, než za pomoci nožů Zwiling. Povedlo se nám tak odzkoušet doslova každý druh a každou modelovou řadu, včetně nožů Miyabi, které se sice vyrábí v japonském městě Seki, ale byly také součástí přednášek a workshopů.

 

noze_solingen 

 

Veškeré nože Zwilling, které se prodávají po celém světě pocházejí právě z této továrny v Solingenu a jejich výroba je rozdělena do několika budov. Nůž prochází z jednoho patra do druhého, z budovy do budovy a než je zcela hotov, nacestuje několik kilometrů. Snažili jsme se spočítat, kolika rukami projde nůž, než je zcela hotov, u čísla 30 jsme ztratili přehled.

První kroky absolvuje nůž za pomocí strojů (velké automatické robotické paže). Plát ocele se nejdříve uková, v několika krocích vytvaruje a poté se začne hrubě brousit. Robotické paže nože přemisťují s milimetrovou přesností. Teprve po všech těchto automatických úkonech přicházejí nože do kontaktu s lidmi. Každý nůž je vizuálně kontrolován a při sebemenší pochybnosti vyřazen. Posledním krokem výroby je označení nože logem a výrobními údaji. Každý nůž je tak nositelem speciálního čtverečkovaného kódu, který učuje přesný den výroby.

 

kvalitni_noze

I přes to, že je v továrně spousta moderních technologií, je v ní zároveň také několik pomůcek, které jsou součástí továrny už přes sto let. Jednou z nejzajímavějších částí prohlídky byla místnost pro úpravu FRIODUR® – mrazem tvrzená ocel. Tato patentovaná technologie dodá noži větší pevnost a kvalitnější ostří. Jak přesně vypadá nůž těsně po zmrazení, se můžete podívat na fotografii níže.

Dvoudení školení v Solingenu bylo velice náročné, ale také velice poučné a jsme rádi, že jsme měli tuto možnost. O kvalitě nožů Zwilling jsme nikdy nepochybovali, proto jsme si je také vybrali do nabídky našeho e-shopu, nyní jsme se o této kvalitě přesvědčili i na vlastní oči. 

friodur_zwilling

 

friodur

 

vyroba_noze_zwilling

 

santoku_noze

 

brouseni_noze_zwilling

 

noze_four_star

 

noze_zwilling

denishenry