Návštěva v továrně Zwilling, Solingen

 

rucni_brouseni_moze

 

Město Solingen je už po staletí známé jako město nožů, když jsme tedy dostali pozvání podívat se právě do tohoto města do továrny Zwilling a seznámit se s jednotlivými kroky výroby nožů, nemohli jsme říci ne.

Naše cesta začala v Praze, kde jsme na letišti Václava Havla nasedli do letadla směr Düsseldorf, cesta trvala pouhou hodinu a půl, ale z Düsseldorfu jsme ještě přejížděli autem do Solingenu, ketrý je od Düsseldorfu vzdálený přibližně 40 km. Město Solingen má 165 000 obyvatel a nachází se v západní části Německa. Ihned po vjezdu do města bylo znát, že se nacházíme ve městě nožů, které byly vidět doslova na každém rohu, a to nejen ve výlohách prodejen.

V Solingenu jsme strávili celkem dva dny – první den jsme absolvovali prohlídku továrny s přednáškami různého typu, nejvíce zaujala přednáška zabývající se rozborem jednotlivých kovů, které se používají na výrobu nožů. Druhý den jsme se věnovali workshopům, jednotlivým řadám a především krájení a broušení. V rámci workshopu jsem dostali možnost uvařit pro celý tým, a jak jinak, než za pomoci nožů Zwiling. Povedlo se nám tak odzkoušet doslova každý druh a každou modelovou řadu, včetně nožů Miyabi, které se sice vyrábí v japonském městě Seki, ale byly také součástí přednášek a workshopů.

 

noze_solingen 

 

Veškeré nože Zwilling, které se prodávají po celém světě pocházejí právě z této továrny v Solingenu a jejich výroba je rozdělena do několika budov. Nůž prochází z jednoho patra do druhého, z budovy do budovy a než je zcela hotov, nacestuje několik kilometrů. Snažili jsme se spočítat, kolika rukami projde nůž, než je zcela hotov, u čísla 30 jsme ztratili přehled.

První kroky absolvuje nůž za pomocí strojů (velké automatické robotické paže). Plát ocele se nejdříve uková, v několika krocích vytvaruje a poté se začne hrubě brousit. Robotické paže nože přemisťují s milimetrovou přesností. Teprve po všech těchto automatických úkonech přicházejí nože do kontaktu s lidmi. Každý nůž je vizuálně kontrolován a při sebemenší pochybnosti vyřazen. Posledním krokem výroby je označení nože logem a výrobními údaji. Každý nůž je tak nositelem speciálního čtverečkovaného kódu, který učuje přesný den výroby.

 

kvalitni_noze

I přes to, že je v továrně spousta moderních technologií, je v ní zároveň také několik pomůcek, které jsou součástí továrny už přes sto let. Jednou z nejzajímavějších částí prohlídky byla místnost pro úpravu FRIODUR® – mrazem tvrzená ocel. Tato patentovaná technologie dodá noži větší pevnost a kvalitnější ostří. Jak přesně vypadá nůž těsně po zmrazení, se můžete podívat na fotografii níže.

Dvoudení školení v Solingenu bylo velice náročné, ale také velice poučné a jsme rádi, že jsme měli tuto možnost. O kvalitě nožů Zwilling jsme nikdy nepochybovali, proto jsme si je také vybrali do nabídky našeho e-shopu, nyní jsme se o této kvalitě přesvědčili i na vlastní oči. 

friodur_zwilling

 

friodur

 

vyroba_noze_zwilling

 

santoku_noze

 

brouseni_noze_zwilling

 

noze_four_star

 

noze_zwilling

 

 

 

denishenry

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení