Jak poznat ostrý nůž

Říká se, že ostrý nůž je méně nebezpečný, než tupý a musíme tomu dát za pravdu. Jak ale poznat, že je váš nůž ostrý? Mimo váš špatný pocit z krájení lze ještě ověřit několika známými metodami. 

 

Vizuální kontrola

Nůž držte špičkou od sebe, ostří nasměrujte proti světlu a zkontrolujte, jak se odráží na hraně. Sluneční svit vám veškeré vady ukáže. Jestliže se světlo odráží po celé délce ostří, je nůž v pořádku. Při další vizuální kontrole držte nůž mezi světlem a pohledem stranou k sobě. V ostří by neměly být žádné prohlubně ani nerovnosti. Ty bývají znakem špatného používání.

 

Nehet

Jestliže nůž prošel vizuální kontrolou, je čas ověřit, jestli není ostrý či tupý. Držte nehet šikmo ve 45° úhlu noži a umístěte na něj ostří. Dostatečně ostrý nůž se udrží, tupý bude po nehtu klouzat. Při tomto jednoduchém a rychlém testu je potřeba ostří ověřit na více místech.

 

Papír

Velmi častým testem ostrosti je řezání obyčejného papíru. Držte papír na horním rohu a zhruba 3 cm od ruky udělejte řez v úhlu 45°. Ostrý nůž seřízne papír snadno, bez zastavení a bez roztržení.

 

Měkké rajče

Pravděpodobně nejznámější test. Měkké rajče se špatně krájí, obzvláště tupým nožem je to zcela nemožné. Ostrý nůž rajče nezmáčkne a snadno nakrájí plátky.

 

Holení ruky

Nebezpečný test, ale velmi oblíbený mezi profesionálními řezníky. Rovným pohybem v mírném úhlu zkuste oholit část ruky. Pozor na krouživé pohyby nože, které by vás mohly pořezat.

 

Pozor na falešné ostří

Testy neprovádějte ihned po broušení, při kterém může vzniknout falešný pocit ostrosti. Nůž 2× potáhněte po dřevěném prkénku.

 

Technické vlastnosti nože

Ostří, ale také kvalitu celého nože, ovlivňuje řada faktorů. Jedním z nejdůležitějších je síla čepele. Kvalitní nůž, až na výjimky – například japonské nože Deba. se musí postupně zužovat. To znamená, že na horní hraně má například  tloušťku 1,4 mm. Ve 3/4 by nůž měl být úměrně silný, tedy cca 0,6 mm a u ostří přibližně 0,3 mm.

Nůž s mírami 3 mm, 3 mm a 0,5 mm je znakem nekvalitního výrobce a levných materiálů. Kromě vykosťovacích a flexibilních typů, by nůž měl být pevný a rovnoměrně vyvážený.