Jak správně zahřívat nádobí

Denis Henry nabízí nádobí v mnoha různých velikostech, tvarech a materiálech. Každá varianta má jiné vlastnosti, zejména s ohledem na zahřívání a reakci materiálů na teplo. Jak správně ohřívat nádobí a zároveň šetřit energii? Správným ohřevem výrazně prodloužíte životnost vašeho nádobí a samozřejmě i ovlivníte výslednou chuť připravovaného jídla.

jak zahrivat nadobi FB

Pět základních pravidel pro zahřívání nádobí

Správné zahřívání nádobí vede k energeticky efektivnější přípravě a lepší chuti. Při práci s ideální teplotou dodržujte následujících 5 základních pravidel:

  • Extrémní přehřívání zbytečně spotřebuje mnoho energie a může dno hrnce nebo pánve nenávratně poškodit (vyboulení).
  • Plotna by měla odpovídat průměru dna hrnce, aby nedocházelo ke ztrátám tepla na volných okrajích.
  • Nádobí by se nemělo ohřívat prázdné příliš dlouho. Vysoké teploty mohou nepřilnavý povrch nádobí poškodit.
  • Pro minimalizaci tepelných ztrát používejte pokličku.
  • Veškeré jídlo je potřeba pořádně prohřát, ne připálit.

Zahřívání krok za krokem

Náš podrobný průvodce vám pomůže dosáhnout perfektní teploty pomocí správného nastavení tak, abyste správně ohřívali jídlo a zároveň vaše nádobí nezatěžovali:

  • Zapněte varnou desku na střední stupeň. Vzhledem k vynikajícím tepelně vodivým vlastnostem není nutné nádobí Zwilling, Ballarini či Woll předehřívat na nejvyšší stupeň.
  • Nepoužívejte boost urychlovače.
  • Některé oleje a tuky se spalují i při nízkých teplotách. Doporučujeme produkty s bodem kouře (to je bod, kdy se tuky a oleje začnou rozkládat a kouřit v pánvi) kolem 200 °C nebo vyšší. Například olivový Extra virgin má bod kouře nízký a začne se připalovat daleko rychleji.
  • Včasné snížení tepla je energeticky účinné a zabraňuje přehřívání. To je důležité, protože přehřátí může způsobit změnu barvy či prohnutí dna.
  • Poklice snižuje spotřebu energii během vaření, protože teplo neuniká ven tak rychle.

Tip: S pánvemi Ballarini Ferrara s technologií Thermopoint je nesprávné zahřívání minulostí, protože se Thermopoint zbarví ze zelené do červené a ukáže, že bylo dosaženo ideální teploty.

Kvalitní nádobí umí s teplem pracovat 

Když si koupíte kvalitní nádobí Zwilling nebo Woll, vaření si opravdu ulehčíte, protože veškeré hrnce a pánve nabízí výbornou tepelnou vodivost. Díky moderním technologiím dna hrnců a pánví a díky skvělému rozvodu tepla až k okrajům dosáhnete rychlého zahřátí i bez zbytečné spotřeby energií.

Pro vás to také znamená, že se suroviny budou opékat rovnoměrně a už se nestane, že bude část suroviny neopečená a druhá spálená.