Jak se starat o nerezové nádobí Zwilling

 
Nádobí Zwilling z nerezové oceli je světová extratřída, což dokazuje nejen vzhled, ale také použité materiály, funkčnost a celková kvalita. A aby vždy dostálo své pověsti, je třeba dodržovat správnou péči a údržbu.
 
 

Před prvním použitím

Před prvním vařením nádobí umyjte horkou vodou, malým množstvím saponátu na mytí nádobí a houbičkou s hladkým povrchem. Když nádobí po umytí ihned osušíte, zabráníte tím vzniku skvrn.
 
 

nerezovy_tlakovy_hrnec_zwiiling

 

Vaření na indukci

V případě vaření na indukci zahřívejte nádobí pomalu a nikdy ho nenechávejte bez dozoru na střední a vyšší teplotě. Nepoužívejte funkci „Boost“, kterou je vybavená velká řada indukčních sporáků. Ta vytváří ve dnu hrnce extrémní napětí a při extra rychlém zahřátí může způsobit trvalé poškození či změnu barvy nádobí. Plotýnka nemusí reagovat, pokud její průměr neodpovídá průměru dna pánve.
 

Vaření na plynovém sporáku

Při vaření na plynovém sporáku se ujistěte, že plynový plamen nedosahuje mimo dno nádobí. Dno je oproti obvodu nádobí přizpůsobené absorbovat veškeré teplo, včetně samotných plamenů. Navíc nehrozí zahrátí rukojetí a s nadovím tak můžete snadno manipulovat.
 
 

Vaření na sklokemarice

Vaření na sklokeramické varné je podobné jako při vaření na indukci a zároveň na plynovém sporáku. Dno nádobí by mělo souhlasit s rozměrem plotýnky a pokud by byl průměr dna menší, hrozí zahřátí rukojetí a napalování suroviny po celém obvodu.
 
 
nerezova_panev_do_trouby
 

Když je uvařeno

Před jakýmkoliv mytím nechte nerezové hrnce a pánve Zwilling vždy vychladnout. Zásadní je, aby nedocházelo v velkým teplotním šokům. I když je některé hrnce a pánve Zwilling možné umývat v myčce nádobí, doporučuje ruční mytí. Silné čistící prostředky by mohly poškodit jak nepřilnavý povrch, tak lesklý nerez. Pro zabránění vzniku skvrn a změně barvy nerezového povrchu nenechávejte nenechávejte zaschnout zbytky jídla.
 
 

Další upozornění

  • Přehřátí nádobí může způsobit změnu barvy nádobí.
  • Extrémní přehřátí (více než 400 °C) může trvale poškodit dno.
  • Díky výjimečně dobré tepelné vodivosti nádobí Zwilling lze vařit na středním plamenu a tím šetřit energii.
  • Nižší teplota šetří zabraňuje náhodnému přehřátí.
  • Pokud není uvedeno jinak, nádobí s plastovými uchy lze použít v troubě až do teploty 100 °C.
  • Skleněné poklice Zwilling jsou pro použití v troubě nevhodné. 

 

nerezovy_hrnec_zwilling

 

O nepřilnavém povrchu Zwilling

Nepřilnavé nádobí, například na nerezové pánvi Zwilling Prime, se obzvláště snadno čistí a je skvělé pro rychlou úpravu potravin, které mají tendenci se připalovat, například recepty z ryb. Na středním plamenu pomalu rozehřejte hrnec či pánev a vařte na něm při nízké a střední teplotě. Používejte oleje a tuky, které se nepřepalují a nepoužívejte oleje ve spreji. Tyto oleje zanechávají na nádobí zbytky, které je obtížné odstranit. Ohledně nepřilnavého povrchu doporučujeme ruční mytí.
 
 

 

denishenry