Kurz vaření: Italské risotto

Kdo by nemiloval italskou kuchyni? Italské risotto je více než klasické italské jídlo. Je to pokrm, který očaruje naprosto každého a jeho příprava není navíc ani tak složitá. Jakmile se naučíte základní recept, otevřete si dveře do světa nekonečných kombinací. Díky tomu vás risotto nebude nikdy nudit a snadno ho připravíte úplně každému - od vegana přes babičku až po děti.

Ani tentokrát jsme nezapomněli zodpovědět velké množství otázek týkající se přípravy i samotného vaření, stačí sjet pod recepty.

Základní příprava risotta

Než se vrhnete do experimentování, naučte se základy. Díky nim se vám risotto povede opravdu kdykoli - ať se děje, co se děje. Doporučujeme si prvně zkusit základní recept a až si budete jistí, že vám je vše jasné, přesuňte se na milánské nebo hráškové risotto.

Recepty na risotta

Z receptů pro vás máme tradiční Milánské risotto s chřestem, oblíbené risotto s medvědím česnekem, které musíte vyzkoušet běhen dubna, kdy je medvědí česnek v sezóně nebo risotto s kachním prsem a hráškem. kuřecí prsa se smetanou a kukuřicí, šťavnaté pečené bylinkové kuře se zeleninou a Teriyaki kuře s rýží. Nejdůležitější je ale článek Jak pracovat s kuřetem, protože v něm najdete veškeré tipy a triky.

Risotto s medvědím česnekem a zeleninou

Risotto s medvědím česnekem je naše další oblíbené sezónní italské risotto. Je to vždy první jarní recept, na který se po dlouhé zimě těšíme.

Hráškové risotto s kachními prsy

Lehké, hravé, svěží,..tři slova, která naprosto přesně vystihují hráškové risotto s dokonale upečenými kachnimi prsy.

Milánské risotto s chřestem a šafránem

Milánské risotto se šafránem, italsky Risotto alla Milanese, je jedno z jídel, které vaříme v naší kuchyni úplně nejraději. Očarujete s ním naprosto každého.

Italské risotto s rajčaty a cuketou

Rajčatové risotto není vidět tak často, jako například risotto s chřestem či hráškem, ale je to škoda. Chutná vážně dobře.

Často se ptáte

Jak na krémovou konzistenci?

Krémovou konzistenci tvoří vývar, máslo a parmazán. Pokud se vám zdá risotto málo krémové, přidejte trochu těchto surovin, které vytvoří krásně krémové risotto.

Mohu použít vodu místo vývaru?

Voda může být technicky použita, ale vývar dodá risottu větší hloubku chuti. Z kuchařského hlediska nahrazování vývaru za vodu nedoporučujeme.

Kdy do risotta přidat sýr?

Sýr, obvykle Parmesan nebo Pecorino, se přidává na konci vaření, aby se uchovala jeho chuť a textura. Míchá se do risotta, až když je odstaveno z ohně/plotny.

Může být risotto vegan?

Ano, risotto lze připravit ve veganské variantě použitím zeleninového vývaru a nahrazením sýra a másla veganskými alternativami.

Může se risotto připravit předem?

Risotto je nejlepší čerstvé, ale pokud potřebujete ušetřit čas, můžete ho připravit dopředu tzv. na skus a pak ho před podáváním ohřát s trochou vývaru nebo vody, aby se obnovila jeho krémová konzistence.

Jaký druh rýže je nejlepší pro risotto?

Pro risotto je ideální použít druhy rýže jako Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano. Tyto druhy mají vysoký obsah škrobu a udržují si "al dente" texturu. Nejdostupnější a nejuniverzálnější je Arborio, ze kterého lze připravit většinu receptů.

Co si před vařením připravit?

Pro vaření italského risotta potřebuje hlubokou pánev, ve které risotto můžete míchat a průběžně dolévat vývarem. Dalšími nepostradatelnými pomůcky je nůž a prkénko na krájení šalotky a zeleniny, vařečka na míchání či struhadlo na jemně nastrouhaný parmazán, který promění vaše risotto v dokonalý zážitek.