Kurz vaření: Oblíbené saláty a lehká kuchyně

Cítíte první sluneční paprsky na obličeji, sníte o létě a šumění vln na pláži? Nebo o třepotání listů na zahradě a pomalu zapadajícím slunci? Jarní a letní měsíce nás často vedou k lehčímu stravování, což nás inspirovalo k vytvoření kurzu na téma Saláty a lehká kuchyně.

Někteří lidé mají k salátům poměrně negativní postoj, protože si představí suchý pokrm bez chuti a špetky originality. Když se ale zamyslíte a zkusíte suroviny různě mixovat a experimentovat s nimi, zjistíte, že salát je extrémně univerzální a dokáže uspokojit potřeby úplně každého. Stačí jen vědět, jak na to.

Druhy salátů: od lokálních až po ty asijské

Salát má mnoho podob. Od kadeřávku přes polníček po čekanku. Existuje hned několik druhů a záleží pouze na vás, který máte rádi a bez kterého se obejdete. Fantazii se meze nekladou a tak si salát připravte tak, jak chutná a vyhovuje vám. Jeden den může být s vajíčkem, druhý den s tuňákem. Nemusíte se ani bát přidat sladkou chuť v podobě (sušeného) ovoce nebo zálivky.

Recepty

Z receptů pro vás máme kuřecí prsa se smetanou a kukuřicí, šťavnaté pečené bylinkové kuře se zeleninou a Teriyaki kuře s rýží. Nejdůležitější je ale článek Jak pracovat s kuřetem, protože v něm najdete veškeré tipy a triky.

Salát Caprese s rajčaty a mozzarellou

Caprese salát je naprostá italská klasika známá a oblíbená po celém světě. Připravuje se z čerstvých rajčat, mozzarelly a bazalky.

Krevetový salát s mangem, liči a granátovým jablkem

Mango, liči a granátové jablko jsou suroviny, které spolu dokonale ladí nejen barevně, ale také chutí, která je u každého trochu jiná. Ke krevetám skvělé.

Original Caesar salát s kuřetem

Salát Caesar údajně vznikl roku 1924 pod rukama italského kuchaře Caesare Cardiniho, žijícího v Mexiku a USA, při oslavách Dne nezávislosti.

Kuskusový salát s fetou

Těstovina nebo luštěnina? I když tomu tvar nenapovídá, kuskus je rozhodně těstovina, která se vyrábí ze semoliny - tvrdé pšenice.

Thajský salát s mangem a arašídy

Tento mangový salát inspirovaný thajskou kuchyní je určen jako chutné lehké jídlo do letních dní, ke grilování nebo jako skvělý doplněk na párty s přáteli.

Rukolový salát s Bresaolou, ricottou a ořechy

Máme rádi rychlá jídla a tento salát je přesně jedno z nich. Navíc máme rádi italské sušené šunky a kombinace sušené Bresaoly, kandovaných pomerančů a ořechů je prostě dokonalá.

Čočkový salát s kuřecím prsem a zeleninou

Čočku buď milujete, nebo nenávidíte. Tento studený recept z černé čočky si ale určitě zamilujete, pokud jste čočku doposud neměli rádi.

Často se ptáte

Musím zeleninu kombinovat s olejem?

Zeleninu byste měli konzumovat s olejem z toho důvodu, že tuky v oleji pomáhají tělu vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích, což jsou A, D, E a K. To znamená, že si nejenom lépe vychutnáte chuť jídla, ale zároveň vám to přinese i více zdravotních benefitů. Jen si dejte pozor na dávkování, stačí přiměřené množství.

Jak u salátů kombinovat sladké a slané chutě?

Kombinace sladkých a slaných chutí může přinést vašim salátům úžasnou hloubku a komplexnost. Tato kombinace často vede k zajímavějším a vyváženějším pokrmům. Zde je několik tipů, jak můžete tyto chutě kombinovat při přípravě salátů:

Použijte sladké ovoce: Sladké ovoce jako jsou jahody, hrozny, jablka nebo hrušky může být skvělým doplňkem k různým druhům zelených salátů. Ovoce přidává přirozenou sladkost, která se může krásně doplňovat se slanými chutěmi.

Zkuste slané sýry: Sýry s výraznější slanou chutí, jako je feta, modrý sýr, parmezán nebo kozí sýr, jsou vynikajícím způsobem, jak do salátu přidat slanost. Kombinace slaného sýra a sladkého ovoce nebo dresinku může být opravdu neodolatelná.

Přidejte ořechy nebo semena: Pražené ořechy nebo semena, jako jsou vlašské ořechy, piniové oříšky, dýňová semínka nebo slunečnicová semínka, mohou vašemu salátu přidat jak slanou, tak křupavou texturu. Pro ještě větší kontrast můžete ořechy nebo semena mírně osolit nebo okaramelizovat s trochou cukru.

Jak dlouho uchovávat salát v lednici?

Doba uchování salátů v lednici se liší podle typu salátu, jeho čerstvosti při koupi nebo přípravě, a jak je uložen. Zde jsou některé běžné typy salátů a doporučení, jak dlouho je můžete uchovávat v lednici:

Čerstvé listové saláty: Nejlépe je uchovávat v lednici zabaleny v papírovém ručníku a umístěné do plastového sáčku, který je lehce otevřený, aby umožnil cirkulaci vzduchu. Takto mohou vydržet 3–7 dní.

Krájené nebo míchané saláty: Tyto saláty obvykle obsahují dresinky nebo jiné přísady, které mohou zkrátit jejich životnost. Pokud jsou již smíchány s dresinkem, měly by být spotřebovány tentýž den.

Saláty bez čerstvé zeleniny: Saláty jako jako například kuskusový či těstovinový salát, kde není čerstvá zelenina, která má tendenci měknout, je možné v lednici uchovat 1 až 3 dny.

Salát, po kterém nebudu mít hned hlad, jde to?

Samotný salát vás na příliš dlouho nezasytí. Taková je realita. Ale to neznamená, že s trochou obměn se to nemůže změnit. Naopak stačí přidat zdroj tuku a bílkovin a hned se ze salátu stane plnohodnotné jídlo. My doporučujeme používat oříšky, maso, mozzarellu, fetu, vajíčka, tuňáka, cizrnu a obiloviny jako quinou, bulgur nebo kuskus. Pokud potřebujete vyprázdnit lednici, tak je to ideální šance, protože salát můžete doplnit tím, čeho se chcete zbavit, uvolnit si místo na poličkách a zároveň nic zbytečně nevyhazovat.

Dresink a zálivka? Je v nich nějaký rozdíl?

Dresink (anglicky dressing) obvykle označuje typ omáčky na bázi oleje majonézy a slouží k ochucení jakéhokoliv salátu. Další přísady mohou být například hořčice nebo jogurt. Dresink zároveň ulpívá na zelenině či salátu a jeho cílem je přidat do salátu další chuť.

Zálivka je většinou na bázi vody a octa a jejím cílem je vyzdvihnout chutě dané zeleniny či salátu.

V kontextu salátů se pojmy mohou částečně překrývat, kde "zálivka" může být použita jako synonymum pro "dresink", avšak v širším kulinářském významu mají tyto termíny mírně odlišné použití.

Co si před vařením připravit?

Na přípravu salátu budete potřebovat větší mísu. Doporučujeme nádherné a ikonické mísy Mason Cash z naší nabídky. Dále pak kuchyňský nůž, prkénko, škrabku, cedník na oplach menších kusů zeleniny a ovoce či metličku na zamíchání dresinku.

Další články

Lehká letní kuchyně

V létě má většina z nás chuť spíše na lehká jídla, která se tráví příliš dlouho. Hutné omáčky a mastné pokrmy ustupují do pozadí a dělají místo lehké kuchyni plné čerstvých a svěžích surovin.

Jak skladovat ovoce a zeleninu

Někdy se stane, že nestihnete nakoupenou zeleninu a ovoce spotřebovat. Proto jsme pro vás sepsali tento praktický článek, kde se dozvíte pár šikovných tipů a triků.

Jaké existují druhy octů a z čeho se vyrábí?

Z čeho je ocet? To se liší ocet od octu. V dnešním článku se dozvíte, jak jednotlivé druhy chutnají a jak je co nejlépe využít. Některé se hodí do sushi a jiné na maso.

Co z cukety? Máme pro vás několik tipů

Cuketa zapečená, osmažená, grilovaná, nasladko, naslano, … Tolik možností a přitom tak nenápadný kus zeleniny. Cuketa je báječná. Její všestranné použití si musí zamilovat úplně každý.