Rozdíl mezi japonským a německým nožem

 

Oba druhy těchto nožů vychází především z kultury místní kuchyně. Japonská kuchyně je známá především svou precizností, rychlostí a přesně nakrájenými, různě zdobenými tvary. To vše se odráží i na japonském noži, který je ostrý, obratný a lehký. Japonští výrobci dbají také více na vzhled a nože tak můžou zdobit různé ornamenty či vzhled damaškové ocele, která je známa svou tvrdostí. Čím tvrdší ocel, tím více může být nůž ostrý. Je tu ale kompromis, tvrdší nůž je zároveň náchylnější k poškození a při pádu se může rozlomit.

Německý nůž má pevnou konstrukci, oproti japonskému noži je těžší a také díky rozdílným materiálům není tolik náchylný k poškození. Je určen prokrájení všech druhů surovin a častou práci s velkými kusy masa.

Pro srovnání jsme vybrali parametry nejlepších nožů, co jednotlivé země nabízí. Konkrétně kuchařský nůž 20 cm Zwilling Twin Four Star II a japonského nůž Miyabi Gyutoh 24 cm 5000MCD.

 

Vlastnosti německého nože

 

Velmi pevná konstrukce, vhodná pro práci s masem, krájení zeleniny nebo sekání bylinek. Jde o nejrozšířenější nůž ve všech kuchyních světa.

  • Úhel: 20 až 22 stupňů
  • Hmotnost : 234 g, nože těžší váhy
  • Ocel :  57° Rockwella
  • Výroba: moderní technologie, pevná syntetická rukojeť
  • Nože: Twin Four Star II, Professional S a další

 

Vlastnoti japonského nože

 

Tradiční japonské nože mají často jednostranně broušenou čepel a vyrábí se v různých velikostech a z různých druhů oceli. Většina kvalitních nožů je vyrobena z damaškové oceli, která dosahuje velké tvrdosti.

  • Úhel: 9 až 15 stupňů
  • Hmotnost : 190 g, nože lehčí váhy
  • Ocel : 63° Rockwella, damašková ocel
  • Výroba: tradiční japonská výroba, rukojeť březového dřeva Masur Birchwood
  • Nože: Miyabi 5000MCD, Miyabi 4000FC, Kai Shun a další

 

Co jsou damaškové nože

 

Damašková ocel, někdy nazývána také jako damascénska ocel, se skládá z velkého počtu vrstev oceli kovaných na sebe ( běžně 100 až 500 vrstev). Tato ocel se na nožích vyznačuje různými dekorativními “ mapami” a výsledný vzhled je tak často považován i za umělecké dílo.

Cílem tohoto způsobu kování je docílit lepších vlastností nože a menší náchylnosti k poškození.  Obvykle se používají dva různé druhy oceli a více. Výroba damaškové oceli je složitý proces, který vyžaduje čas a koncentraci. V naší nabídce jsou to například japonské nože Kai Shun nebo Miyabi 5000MCD. Více o damaškové oceli se dozvíte na této stránce.

 

Stále si nejste jisti?

 

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv styl nože, je důležité, aby jste z nože měli dobrý pocit a nůž perfektně seděl v ruce. Rozdíly mezi styly nožů se postupem času stále zmenšují. Některé německé nože se stále ostří do menších úhlů a nové slitiny japonských nožů mají díky technologiím lepší a odolnější vlastnosti.

denishenry