Jak používat šlehačkovou láhev

Používání láhve na šlehačku je velice jednoduché – do láhve nalijete smetanu, uzavřete ji a pomocí bombičky na šlehačku napustíte N2O. Smetana v ní probublá a následným zatřesením začne tuhnout. Tlak postupně dostane šlehačku ven z láhve. Pomocí zdobicího nástavce pak našlehanou smetanu přenesete kamkoli od kávy až po domácí dorty.

Výhodou je, že šlehačka v láhvi vydrží při správném skladování i několik dní. Šlehačkové láhve iSi garantují díky profesionálnímu zpracování čerstvost našlehané smetany až po dobu 10 dní. Levné láhve jiných výrobců toto neumožňují.

 

slehackova lahev

 

Jakou zvolit velikost?

Při nákupu šlehačkové láhve je důležité mít představu o tom, kolik šlehačky naráz spotřebujete.

  • Velikost 0,25 litrů je ideální pro 2 osoby. Při posezení s přáteli už ale nemusí dostačovat.
  • Při rodinné večeři volte větší velikost – ideálně 0,5 liltrů.
  • Láhev o objemu 1 litr se vyplatí při častějším používání a v profesionálních kuchyní.

 

Jak se láhev na šlehačku čistí?

Láhev je důležité vždy vyčistit, aby smetana nikde nezasychala. Lze ji mýt v myčce, ale doporučujeme šetrnější ruční mytí. Průchody snadno vyčistíte kartáčky.

Prázdnou láhev uchovávejte rozloženou a čistou, čímž  předejdete tvorbě zápachu, který by se následně mohl přenést i do pokrmu. Prodloužíte tím také životnost gumových těsnění.

 

Jaké bombičky používat?

Příliš levné bombičky obsahují i příměs jiných plynů a může se stát, že se šlehačka občas nevyšlehá tak, jak by měla. Nákup levných bombiček se tím pádem výrazně prodraží. Doporučujeme bombičky na šlehačku značky iSi.

 

Jakou smetanu do šlehačkové láhve?

Ideální je 32-33% smetana. Nelze použít smetanu na vaření nebo jakékoliv jiné smetany pod 28 %. Naopak při použití více než 33% smetany může být šlehačka přešlehaná. 

 

Rady závěrem

  • Láhev neplňte až po okraj, nedošlo by k optimálnímu našlehání. Naopak menší naplnění nevadí.
  • Prázdnou láhev uchovávejte rozloženou pro delší životnost a čistou chuť.
  • Používejte bombičky iSi. Každá je elektronicky vážena a opatřena vlastním výrobním číslem. Nezatěžují jehlu, tak jako obyčejné bombičky a garantují až pětinásobný objem.
  • Bezpečná láhev se pozná například podle dovnitř vypouklého dna, které chrání tlak a tím celkovou bezpečnost.

 

lahev na pripravu domaci slehacky a dezertu

 

Káva a láhve na šlehačku 

Přemýšlíte nad tím, jak lze tato dvě slova spojit? Velmi snadno! Šlehačková láhev si hravě poradí třeba se šlehačkou ochucenou karamelem, vanilkou, či Baileys. Lidé na celém světě milují veškeré kávové kreace, od latté macchiato až po známou vídeňskou kávu.

Také zákazníci v restauracích, hotelech či barech očekávají bohatší nabídku kávy – než jen tu s mléčnou pěnou nebo obyčejnou neochucenou šlehačkou. 

Tipy na 2 skvělé recepty se šlehačkou:

CAFFÉ INTERMEZZO

  1. 3 plátky želatiny namočte na několik minut do studené vody.
  2. Cukr a nabobtnalou želatinou rozpusťte ve 100 ml zahřátého espressa.
  3. Přidejte 75 ml mléka, 75 ml smetany, dalších 200 ml espressa, 60 g cukru a směs nalijte přes síto přímo do láhve.
  4. Našroubujte bombičku, protřepejte a nechte několik hodin v chladničce.

 

Podávání: Sklenici naplňte horkým mlékem, přes mléko opatrně přelijte espresso a ozdobte pěnou. 

BAILEYS ŠLEHAČKA:

  1. Ve vodní lázni rozpusťte 100 g bílé čokolády, přidejte 50 ml Baileys a 350 ml smetany.
  2. Nechte čokoládu zcela rozpustit a nalijte ji přes síto do láhve.
  3. Našroubujte bombičku a nechte vychladit ve vodě s ledem nebo chladničce.

 

Podávání: Ochucenou šlehačkou můžeme zdobit teplou i studenou kávu.