Ryby a mořské plody - přehled, jak zpracovat

Mořské plody a ryby jsou nejen chutné, ale také zdroj bílkovin a omega-3. Příprava není složitá, ale určitě je dobré ji znát a nenechat se připravit. My v dnešním článku rozebereme, proč je ve stravě mít, jak je očistit, připravit a kde je nakoupit.

ryby a morske plody

Proč jsou ryby a mořské plody ve stravě důležité

Mořské plody a ryby se pyšní vysokým obsahem omega 3 mastných kyselin, což z nich dělá perfektní bojovníky proti špatnému LDL cholesterolu a tím i srdečním onemocněním. 

Ale to není vše, omega 3 mastné kyseliny se podle všeho také podílí na správném vývoji mozku a paměti, což se hodí opravdu každému. Kdo nechce podporovat zdravou a silnou paměť?

Vysoký obsah bílkovin a nízký obsah kalorií je lákadlo hlavně pro ty, kteří se zajímají o stravu a cvičí. Samozřejmě, že se nutriční hodnoty liší podle konkrétních ryb a plodů, ale v průměru jsou patří mezi opravdu kvalitní potraviny.

Výběr a nákup

U ryb a mořských plodů je opravdu důležité dávat pozor na kvalitu a čerstvost. Nejlepší je najít si specializovaného prodejce, který vám poradí se vším, čím potřebujete. Od výběru, kombinace koření až po přípravu. Věřte, že se vám rozhodně takového prodejce vyplatí mít a znát, protože se můžete spolehnout, že nekoupíte “zajíce v pytli”.

V supermarketu si nemůžete být jistí, jestli je maso stále čerstvé, což je velký problém. Při výběru se zaměřte na kvalitu obchodu a to, zda má odbyt. 

Mezi poznávací znamení dobrého obchodu patří:

  • Led - ryby a mořské plody jsou položeny na ledu, který je udrží v chladu. 
  • Teplota - v obchodě s ryby by mělo být vždy chladněji a rozhodně není dobré, pokud jsou prodavači jen v triku. Teplota by se měla pohybovat ideálně 5°C.
  • Čistota - stejně jako u masa je čistota důležitá. Nikde by neměli být odřezky ryb a váha by měla být vždy čistá.
  • Obaly - dobrý obchod disponuje řadou dobrých obalů, které ochrání nejen rybu, ale také váš další nákup

Jak poznat čerstvou rybu?

  • Barva - ryba mořské plody mají zdravou a živou barvu. Nikde nejsou vidět tmavé fleky či potlučená místa.
  • Oči - jsou čiré, vypouklé a lesklé. Jakmile jsou zakalené, je to znamení, že ryba není už čerstvá.
  • Vůně - ryby musí vonět po vodě, nikoliv rybinou, která je znakem, že ryba už není čerstvá (dochází k chemické reakci uvnitř masa)
  • Pružnost - jakmile do ryby zatlačíte prstem, maso a kůže se vrátí. Rozhodně by neměla v rybě zůstat prohlubeň

Přehled druhů

Ryby a plody lze rozdělit do 4 druhů. My jsme vypsali pouze 3, protože ostnokožce v pokrmech moc často nevídáme, jelikož jsou k jídlu nevhodní a často jedovatí. Patří mezi ně hvězdice, ježovky a mořští ježci.

  • Ryby: losos, tuňák, pstruh, sardinky, makrela, treska, platýz, okoun, kapr, candát
  • Měkkýši: mušle, ústřice, chobotnice, hřebenatky, sépie
  • Korýši: langusty, krabi, krevety, garnát, raci

druhy morskych plodu 

Liší se příprava sladkovodních a mořských ryb?

Protože jsou sladkovodní ryby zpravidla méně tučné a chuťově výrazné, lze je velmi snadno připravovat na páře a dusit. Naopak mořské ryby jsou se svou výraznější chutí naprosto dokonalé na grilu a smažené. Vynikne tak jejich jedinečná chuť. Ale záleží na konkrétní rybě a vaší chuti, každý má rád něco jiného a preferuje jinou kuchyň.

Mořské plody se připravují obvykle rychle, aby neztratily nic ze své chuti a čerstvosti. 

Bude se hodit

Ryby a mořské plody jsou citlivé na přípravu - jejich maso je velmi jemné. Aby se ryba na pánvi nepotrhala, použijte pánev s nepřilnavým povrchem, která rybu perfektně opeče. Stejně tak se bude hodit ostrý nůž, se kterým rybu očistíte a připravíte čisté filety, které ocení nejen vaší hosté.

Základní příprava ryb a mořských plodů

Nejdůležitější je se seznámit s konkrétní potravinou a jejími specifiky. Postupem času už si přípravou budete jistí a můžete bez obav experimentovat s chutí i druhem tepelné úpravy. 

U ryb si zjistěte počet a typ kostí a jestli je ryba dostatečně očištěná. V supermarketu jsou obvykle zbaveny šupin a vnitřností, ale pokud to tak není, musíte o to požádat nebo se na to vrhnout sami. U každé ryby je to trochu jiné, zjistěte si dostatečně dopředu, co to obnáší. Nutností je mít kvalitní nůž menších rozměrů, prkénko a misku.

Co se týká chobotnic, kalamárů a krevet, příprava složitá není, ale liší se.

Jak uvařit a upravit krevety

Krevety lze vařit vcelku, ale pro jednodušší manipulaci je můžete oloupat. Loupání a úprava krevet není věda, ale radši se vyvarujte noži, pokud s tvrdým krunýřem ještě neumíte pracovat. K ruce si vezměte čisté nůžky a půjde to raz dva. Prvně odstřihněte hlavičku a pak odstraňte nožičky, krunýř a hnědý proužek (střevo) vedoucí od hlavy po ocásek. Ocásek někteří nechávají. Tělíčko opláchneme.

Vrháme se na samotnou tepelnou úpravu. Krevety lze uvařit ve vodě, ugrilovat nebo usmažit. V osolené vodě se vaří asi 2 nebo 3 minuty až zrůžoví, určitě ne déle, nebo z ní bude nežvýkatelná guma. Grilování a smažení se odvíjí od daného receptu, ale výborně chutná s citronem, v těstíčku nebo na másle.

Z našich receptů určitě zkuste Krevetový salát s mangem, liči a granátovým jablkem nebo Krevety s chilli máslem a francouzským chlebem..

Pokud se rozhodnete připravit krevety na grilu, nechte je po ugrilování chvilku odležet s máslem a například nasekanými bylinky. Výsledek bude famózní.

Jak připravit a uvařit chobotnici

Chobotnice musí být před uvařením očištěna od vnitřností a umytá vodou. Následně se maso musí naklepat, aby bylo křehké. V Tokiu se používá masáž ředkví, na Balkáně se s chobotnicí mlátí o skály. Vám stačí palička na maso, pozor ať maso neponičíte. Následně dáte v hrnci vařit vodu (nebo zeleninový vývar), vezmete chobotnici za hlavu a necháte 3x na pár vteřin ponořit chapadla, která se postupně skroutí. Pak ji vložte do vody celou a asi hodinu a půl vařte. Pravidelně ji kontrolujte, ať z ní nemáte žvýkačku. Takto připravená je vhodná gril nebo pánev.

Jak připravit kalamáry (olihně)

Oliheň se skládá z hlavy, chapadel a těla. Chytněte ji za hlavu a chapadla a tahem oddělte od těla. Když budete opatrní, odtrhnete s hlavou i dlouhé vnitřnosti. Ty odřízněte těsně za chapadly (očima). Možná se stane, že vyteče inkoust, ale to nevadí, stačí ho umýt. Z chapadel nezapomeňte vytáhnout kusadlo. Co se týká kůže, někdo ji stahuje, jiný ne. Záleží na vás. U těch menších kusů to potřeba není. Důležité je odstranit průhlednou chrupavku a vše vymýt vodou. 

Jak dlouho vařit kalamáry? Do vody je dávat nemusíte, lze je ihned grilovat nebo smažit.

Mezi typické druhy příprav patří

  1. Smažení
  2. Vaření ve vodě
  3. Grilování
  4. Pečení

Jak okořenit ryby a mořské plody?

Nejčastěji se používá petrželka, rozmarýn, česnek (mořské plody na česneku jsou opravdová lahůdka), citronová šťáva a tráva, kari, paprika nebo kopr. V kombinaci s máslem se můžete těšit na opravdovou lahůdku. S máslem se obecně v receptech setkáte velmi často, krásně podpoří jemnou chuť rybího masa.

Vadí mi rybí pachuť. Co s tím?  

I to se dá v mnohých případech vyřešit. Stačí rybu naložit do misky s citronem, mlékem nebo směsí octa a vody. Obvykle stačí půlhodina, záleží na rybě.