Zavařování se sklenicemi Weck

V předchozích letech nebylo zavařování zcela populární. Veškeré suroviny a pokrmy byly snadno dostupné v každém obchodě za pár korun. Doba se ale mění a zavařování zažívá velký boom. Navíc jde v ruku v ruce udržitelností a plýtvání je něco, na co už se také kde kdo kouká přes prsty.

Zavařování se sklenicemi Weck

Není to ale jen o tom, co je zrovna populární. Zavařování znamená především domácí kuchyni a vytváření chutí. Suroviny a přísady se dají různě kombinovat. Každá domácnost má tak svůj podpis. Navíc je to skvělý způsob, jak uchovat suroviny na zimu, kdy nic neroste.

Co je to zavařování

Zavařování je způsob, jak tepelně konzervovat potraviny, aby vydržely čerstvé a nekazily se. Během procesu zavařování se zničí nechtěné mikroorganismy a postupně se vysaje přebytečný vzduch ze sklenice. Po vychladnutí se víčko těsně přitiskne ke sklenici a tím se dokonale uzavře.

Co můžete zavařit

V podstatě se dá zavařit úplně vše, od ovoce, po zeleninu až po jídlo. Nejvíc jsme ale zvyklí na zavařování domácích marmelád a džemů. Zajímat by vás mohl článek na podobné téma Jak na kvašenou zeleninu neboli pickles.

Recepty se často dědí ze starší generace na mladší, takže se nedá říct, co si do zavařovačky připravit, aby vám to zaručeně chutnalo. Například takové marmelády se dělají v jedné domácnosti pouze z ovoce a cukru a v jiné se neobejdou bez želírovacího prášku, agaru nebo citronu. Doporučujeme vyzkoušet, co nejvíce chutná a vyhovuje vám. 

Nejjednodušší a “nejzdravější” je recept pouze z ovoce a cukru. Dokonce ani nemusíte používat klasický cukr, ale xylitol neboli březový cukr, který tělo přirozeně vyloučí a nevezme si z něj žádné kalorie. Ideální pro zastánce zdravého životního stylu nebo diabetiky. 

Pár základních pravidel

  • Sklenice musí být zcela čisté a pokud je používáte opakovaně, tak i sterilizované.
  • Vždy používejte nové gumičky. To z důvodu, že gumička je velmi namáhaná a během druhého zavaření by už nemusela dostatečně těsnit.
  • Okraje sklenice udržujte vždy čisté, aby se gumička a víčko snadno přichytily
  • Na sklenici Weck je nutné mít 3 spony
  • Ve sklenici vždy nechte trochu vzduchu, aby mohl vzniknout podtlak (15 - 20 mm)
  • Zavařeninu vždy nechte pozvolna vychladnout a nedávejte je hned do chladu
  • Vždy se ujistěte, že víčko na sklenici po zavaření pevně drží

Před uzavřením

Než začneme sklenice uzavírat, jsou nutné dva kroky. První - pokud se jedná o hustou směs, je potřeba ze sklenice dostat co nejvíce vzduchu. Se sklenicí tak mírně bouchejte o stůl. Nejlépe podložte ještě útěrkou.

Druhý - sklenice se snažte vždy držet čisté, aby se víčko dobře přichytilo. Ještě než se víčko budete snažit nasadit, otřete okraje sklenice octem, abyste sklenici měli dokonale čistou.

Jak dlouho zavařovat

Délka zavařování záleží na několika faktorech jako je typ potraviny, velikost nádoby a recept, který používáte. 

Obecně platí, že ovoce a zelenina se zavařují asi 10-20 minut v zavařovacím hrnci s teplotou vody kolem 85-100 °C. Maso a jiné potraviny s vysokým obsahem bílkovin obvykle vyžadují delší zavařování, a to 60-100 minut při teplotě 100-120 °C. Vždy je dobré se řídit receptem a pokyny výrobce.

Metody zavařování

V každé domácnosti se zavařuje doslova jinak a existuje několik způsobů. Pojďme se podívat na dva nejčastější.

Metodu bez zavařování, tedy jen obrácenou sklenici vynecháme, jelikož zde není garance správného uzavření sklenice a vytvoření podtlaku a navíc není možná využít na suroviny, které se vkládají do sklenice v syrovém stavu.

Postup zavařování ve sklenicích Weck je jednoduché a nezabere příliš mnoho času. Opět doporučujeme si článek přečíst a nechat se inspirovat.

Zavařování v hrnci

Jedná se o klasickou a nejrozšířenější metodu zavařování. Sklenice musí být zcela potopené. Poté se zavařuje na určitý stupeň podle druhy zavařeniny.

Postup je jednoduchý:

Umístěte sklenice do hrnce, přidejte vodu a sledujte teploměr. Se vším ostatním vám pomůže přiložený návod k použití.

Výhody:

  • Zavařovací hrnce obvykle obsahují termostat, který udržuje stálou teplotu, což je klíčové pro úspěšné zavařování.
  • Snížené riziko popálení o horkou vodu nebo prasknutí sklenic.
  • Pojmou větší množství sklenic najednou v porovnání s klasickým hrncem.

Nevýhody:

  • Specializované zavařovací hrnce mohou být dražší než klasické hrnce

Zavařování v páře

Zavařování v páře je další oblíbená a jednoduchá metoda. Zavaření zabere ovšem více času. Postup je jednoduchý - na dno hrnce vložte mřížku a na mřížku vyskládejte sklenice. Strany sklenic by se neměly dotýkat, aby se pára rovnoměrně dostala všude. Po zavaření nechte sklenice v hrnci zcela vychladnout.

Jak zavařovat v páře:

Do hrnce umístěte sklenice a přidáte teplou vodu, aby pokrývala zhruba polovinu výšky sklenic. Poté zahřejte vodu na 80 až 90 °C a takto ji nechte zhruba půl hodiny. Po zavaření opatrně vyndejte sklenice a umístěte je na tepelně neutrální plochu (hlavně ne studenou), aby nedošlo k prasknutí.

Výhody:

  • Bezpečnost – menší riziko prasknutí sklenic, protože se zahřívají postupně.
  • Nižší spotřeba energie v porovnání s troubou.

Nevýhody:

  • Nutnost pravidelně doplňovat vodu.
  • Větší dohled nad procesem.

zavarovani ovoce a zeleniny

Jak poznat, že jsou sklenice dobře uzavřeny?

Po zavaření nechte sklenice vychladnou. Jakmile jsou vychladlé, sundejte svorky. Pokud víko drží na sklenici, znamená to, že proces zavaření byl úspěšný.

Pokud víčko při zavaření nechytne, celý proces opakujte. V tomto případě by se zavařenina brzy zkazila. Pokud by se tak opravdu stalo, nebojte, rychle to poznáte. Na povrchu by byla plíseň či by zapáchala.

Jak ozdobit zavařovací sklenici

Sklenice můžete popsat hezkými lesklými fixy nebo na ně nalepit samolepku. Hodně oblíbené také bývají černé samolepky, na které se dá psát bílou fixou. Vzhledově připomínají tabuli a křídu.

V dnešní době je také hodně jednoduché si vytvořit vlastní samolepky. Hodí se k tomu například Canva, kde si snadno nastavíte velikost, barvy i nápis. Vytisknout si je pak můžete doma na speciální samolepící papír, ale jsou občas drahé, takže je asi lepší zaskočit do nejbližšího copycentra. Záleží, kolik toho máte k vytisknutí. V centru vám rádi poradí.