Zavařování se sklenicemi Weck

V předchozích letech nebylo zavařování zcela populární. Veškeré suroviny a pokrmy byly snadno dostupné v každém obchodě za pár korun. Doba se ale mění a zavařování zažívá velký boom. Navíc jde v ruku v ruce udržitelností a plýtvání je něco, na co už se také kde kdo kouká přes prsty.

Zavařování se sklenicemi Weck

Není to ale jen o tom, co je zrovna populární. Zavařování znamená především domácí kuchyni a vytváření chutí. Suroviny a přísady se dají různě kombinovat. Každá domácnost má tak svůj podpis. Navíc je to skvělý způsob, jak uchovat suroviny na zimu, kdy nic neroste.

Jen si vybavte například pomalu dušené hovězí po burgundsku s nakládanými cibulky nebo mandlový koláč s naloženými hrušky. Sbíhají se vám sliny? Nám rozhodně ano.

Zavařování se sklenicemi Weck je velmi snadné

Pár základních pravidel

  • Sklenice musí být zcela čisté a pokud je používáte opakovaně, tak i sterilizované.
  • Vždy používejte nové gumičky. To z důvodu, že gumička je velmi namáhaná a během druhého zavaření by už nemusela dostatečně těsnit.
  • Okraje sklenice udržujte vždy čisté, aby se gumička a víčko snadno přichytily
  • Na sklenici Weck je nutné mít 3 spony
  • Ve sklenici vždy nechte trochu vzduchu, aby mohl vzniknout podtlak (15 - 20 mm)
  • Zavařeninu vždy nechte pozvolna vychladnout a nedávejte je hned do chladu
  • Vždy se ujistěte, že víčko na sklenici po zavaření pevně drží

Před uzavřením

Než začneme sklenice uzavírat, jsou nutné dva kroky. První - pokud se jedná o hustou směs, je potřeba ze sklenice dostat co nejvíce vzduchu. Se sklenicí tak mírně bouchejte o stůl. Nejlépe podložte ještě útěrkou.

Druhý - sklenice se snažte vždy držet čisté, aby se víčko dobře přichytilo. Ještě než se víčko budete snažit nasadit, otřete okraje sklenice octem, abyste sklenici měli dokonale čistou.

Metody zavařování

V každé domácnosti se zavařuje doslova jinak a existuje několik způsobů. Pojďme se podívat na dva nejčastější.

Metodu bez zavařování, tedy jen obrácenou sklenici vynecháme, jelikož zde není garance správného uzavření sklenice a vytvoření podtlaku a navíc není možná využít na suroviny, které se vkládají do sklenice v syrovém stavu.

Zavařování v hrnci

Jedná se o klasickou a nejrozšířenější metodu zavařování. Sklenice musí být zcela potopené. Poté se zavařuje na určitý stupeň podle druhy zavařeniny.

Zavařování v páře

Zavařování v páře je další oblíbená a jednoduchá metoda. Zavaření zabere ovšem více času. Postup je jednoduchý - na dno hrnce vložte mřížku a na mřížku vyskládejte sklenice. Strany sklenic by se neměly dotýkat, aby se pára rovnoměrně dostala všude. Po zavaření nechte sklenice v hrnci zcela vychladnout.

Jak poznat, že jsou sklenice dobře uzavřeny?

Po zavaření nechte sklenice vychladnou. Jakmile jsou vychladlé, sundejte svorky. Pokud víko drží na sklenici, znamená to, že proces zavaření byl úspěšný.

Pokud víčko při zavaření nechytne, celý proces opakujte. V tomto případě by se zavařenina brzy zkazila. Pokud by se tak opravdu stalo, nebojte, rychle to poznáte. Na povrchu by byla plíseň či by zapáchala.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení