Jak vyčistit připálené hrnce a pánve?
Hrnce a pánve jsou často v zápřahu, a proto mohou být po čase špinavé, flekaté nebo poškozené. Chcete-li mít své nádobí krásné i po letech, je nutné naučit se ho pořádně vyčistit. Přečtěte si naše praktické tipy a udržujte svou kuchyni čistou a bez poskvrnky!
Proč se o nádobí vyplatí starat
Profesionální kuchaři myjí svojí kuchyň každý den. V dobrých restauracích i několikrát za den. A má to své důvody:
- Skvělé jídlo vyžaduje čistotu. I malá připálenina může ovlivnit chuť jídla.
- Šetří peníze, jelikož čistota nádobí a pomůcek prodlužuje jejich životnost.
Ať vaříte pro rodinu, pro radost nebo se vařením živíte, čisté nádobí a kuchyně z vás udělají profíka a pomohou vám k dokonalému jídlu.
Jak vyčistit připálený hrnec či pánev z nerezu a hliníku
Nejlepší čas na čištění hrnců a pánví je, když jsou ještě horké od vaření. Nesmí být ale příliš rozpálené. Jednoduše nalijte do pánve horkou vodu, aby se odmastila. Dbejte však na to, abyste na horkou pánev používali pouze horkou vodu, jinak hrozí tepelný šok, který může způsobit kroucení pánve.
Po odmaštění pánve použijte houbičku nebo drátěnku a kapku mýdla na nádobí. Poté ji důkladně opláchněte čistou vodou. To je vše! Vaše pánev je opět čistá.
Jak čistit pánve a hrnce pomocí jedlé sody
Jak vyčistit hliník a nerez pomocí sody? Pokud vaše pánev vychladla se zbytky jídla uvnitř, může být její čištění obtížnější. Nejprve seškrábněte veškerou mastnotu a zbytky jídla a vyhoďte je do koše. Tuk ani olej nevylévejte do dřezu, mohou ucpat potrubí. K uskladnění použitého tuku můžete použít starou sklenici nebo plechovku od limonády a poté ji uzavřenou vyhodit.
Zbylé fleky odstraňte kartáčkem, houbičkou nebo drátěnkou. Horká voda a pár kapek mýdla na nádobí obvykle mastnotu rozpustí během chvilky, ale pokud máte na pánvi připálené jídlo nebo stopy po připáleném tuku, je čas vyndat jedlou sodu.
- Nádobí vyčistěte pomocí prostředku na nádobí nejvíc, co to jde.
- Vytvořte pastu z jedlé sody a trochy vody.
- Pastu rozetřete po dně.
- Nechte ji 5 minut působit.
- Vezměte drátěnku nebo houbičku a krouživými pohyby po pánvi skvrny uvolněte.
Dalším způsobem čištění nádobí pomocí jedlé sody je připravit směs z 1 šálku vody a 2 lžic jedlé sody. Nalijte ji do pánve, dokud nejsou dno či skvrny na stěnách úplně pokryté.
Poté nádobí postavte na vařič a vařte vodu, dokud se téměř všechna neodpaří. Ujistěte se, že jste vypnuli oheň dříve, než se všechna voda odpaří, abyste nepoškodili dno.
V místech, kde se voda odpaří, uvidíte na pánvi bílý film. To jsou zbytky jedlé sody. Položte nádobí na studený hořák, stojánek nebo silikonovou podložku a přidržujte ji pomocí kuchyňských rukavic, abyste si nepopálili ruce. Poté ještě horké nádobí vydrhněte pomocí kartáče.
Jak vyčistit litinové pánve
Litinové pánve odrazují mnoho kuchařů, protože si myslí, že se obtížně čistí. Při správné péči však litinové pánve vydrží déle než téměř jakékoli jiné nádobí. U litinových pánví je nejdůležitější pamatovat na to, abyste se vyhnuli teplotnímu šoku. Pokud je pánev horká, použijte horkou vodu. A pokud je studená, použijte studenou vodu!
Litinu byste měli vždy mýt ručně. V myčce nádobí dlouho nevydrží. Litina by se neměla mít pomocí saponátu, protože narušuje ochranný povrch. Špínu otřete a umyjte horkou vodou.
- Vylijte přebytečný olej nebo tuk
- Opláchněte litinovou pánev v horké vodě, dokud je ještě teplá.
- K odstranění připálených potravin použijte kartáč nebo škrabku na pánev.
- Pokud litinová pánev vychladla a nyní nejde řádně vyčistit, můžete odstranit odolné stopy opětovným zahřátím.
- Nalijte do pánve trochu vody tak, aby pokryla dno do hloubky asi půl centimetru.
- Položte pánev na vařič a pomalu přiveďte vodu k varu.
- Pomocí škrabky na pánev nebo kartáče zbavte horkou vodou odolné potraviny.
- Pánev umyjte od zbytků.
- Po každém použití litinovou pánev také naolejujte. Pánev důkladně osušte utěrkou z mikrovlákna nebo papírovou utěrkou. Poté pánev otřete malým množstvím oleje na vaření. Papírovou utěrkou povrch potřete a odstraňte z něj zbytky oleje.
Jak vyčistit litinovou pánev od rzi
Pokud vaše litinová pánev zreziví, není to konec světa. Stačí, když rez odstraníte a pánev ošetříte olejem.
- Pánev vydrhněte mýdlovou vodou a drátěnkou a všechnu rez odstraňte.
- Pánev opláchněte a důkladně vysušte.
- Povrch potřete tenkou vrstvou oleje na vaření.
- Přebytečný olej odstraňte hadříkem nebo papírovou utěrkou.
- Umístěte dnem vzhůru na horní rošt do trouby.
- Pečte při teplotě 200 - 250 stupňů po dobu 1 hodiny.
- Nechte pánev zcela vychladnout
Je možné, že budete muset kroky 3 až 7 několikrát zopakovat, aby se vytvořila černá patina.
Tip: Na spodní rošt položte plech na pečení, který případně zachytí kapky oleje.
Jak čistit měděné pánve
Měděné pánve jsou také ceněným majetkem v kuchyni. Měď je přirozeně antimikrobiální, takže je jednou z nejbezpečnějších voleb pro přípravu jídla. Kromě toho je měď skvělým tepelným vodičem, odolává korozi a velmi snadno se čistí. Není divu, že jsou měděné pánve oceňovány šéfkuchaři již po staletí!
Jak vyčistit měď? Pokud jde o čištění měděných pánví, je třeba pamatovat na pár věcí. Měď je křehký kov, takže abrazivní materiály jako jsou drátěnky, mohou povrch pánví poškrábat a poničit.
Většina měděných pánví je vyložena cínem, který tvoří skvělý nepřilnavý povrch. Vnitřek měděných pánví s obložením můžete čistit houbičkou, vodou a kapkou mýdla na nádobí. Pokud se vám uvnitř měděné pánve přichytí jídlo, namočte ji na 15 minut do horké vody a pak to zkuste znovu s mýdlem a houbičkou. Jakmile je pánev čistá, důkladně ji osušte.
Pro čištění a vyleštění samotné mědi se používají pasty určené přímo pro nádobí.
Jak čistit nepřilnavé pánve
Nepřilnavé pánve jsou velmi vhodné pro vaření, ale nepřilnavý povlak také můžete abrazivními čisticími prostředky poškodit. Nepřilnavé povlaky jsou také citlivé na teplo, proto se řiďte těmito radami, abyste nepřilnavé pánve využili co nejlépe.
Před čištěním nechte pánev zcela vychladnout, abyste zabránili jejímu zkroucení.
K odstranění zbytků mastnoty po použití použijte mýdlo na nádobí, protože může dojít k poškození povlaku
- Na nepřilnavé pánve nepoužívejte drátěnky ani abrazivní čisticí prostředky.
- K odstranění odolných skvrn použijte vlhkou houbu a sůl.
- Po čištění osušte pánev utěrkou z mikrovlákna.
- Pokud se nepřilnavý povlak začne odlupovat, je čas pánev vyměnit. Většina nepřilnavých pánví má životnost přibližně pět let, což je kratší doba než u jiného nádobí.
Veškeré své pánve myji hned po uvaření a nedávám je do myčky nádobí. Díky tomu nejen prodlužuji nejen životnost pánve, ale také nepřilnavého povrchu. Zelenina, maso a vše osatní je vždy perfekně opečeno.