Kurz vaření: Drůbeží vývar a zpracování kuřete
Vítejte v 1. lekci našeho e-mailového kurzu vaření. Dnes se zaměříme na zpracování kuřete. Ještě jednou děkujeme, že jste se přihlásili. Pravidelně (ale ne moc často, nebojte 🙂) vám teď budou chodit e-maily, díky kterým bude vaření zábavnější, jednodušší a chutnější.
Dnes se naučíte, jak kuře správně naporcovat na jednotlivé části, krok za krokem vás provedeme přípravou bohatého a chutného vývaru, seznámíme vás s různými druhy knedlíčků, nudlí a dalších surovin, kterými svůj vývar ozvláštníte.
Pozornost věnujte i sekci Často se ptáte, kde se pravděpodobně dozvíte odpověď na všechny vaše otázky.
Jak zpracovat a naporcovat kuře
Umět zpracovat kuře je jednou z hlavních dovedností v kuchyni. Kuře je levné, snadno dostupné a chutná prakticky všem.
V článku se dozvíte základní tipy a rady, jak kuře vykostit a připravit jednotlivé díly.
Recepty
Z receptů pro vás máme kuřecí prsa se smetanou a kukuřicí, šťavnaté pečené bylinkové kuře se zeleninou a Teriyaki kuře s rýží. Nejdůležitější je ale článek Jak pracovat s kuřetem, protože v něm najdete základní tipy a triky, bez kterých se nepohnete dál.
Často se ptáte
Mám kuře oplachovat v dřezu?
Předem je nutné říct, že čerstvé maso není nutné jakkoliv oplachovat. Pokud jste koupili maso, u kterého potřebu opláchnout maso máte, vyměňte řezníka. Například pokud je maso slizké, obsahuje úlomky kostí či je znečištěno krví. Takové maso na pulty obchodů nepatří.
Pokud se do této situace ovšem dostanete, maso můžete opláchnout. Dbejte ovšem na zvýšenou hygienu, jelikož se bakterie velmi snadno rozšíří po celé kuchyňské lince. Stačí jakákoliv kapka vody.
Před opláchnutím vše ukliďte, schovejte talíře, misky, příbory a další náčiní. Po opláchnutí masa vše pečlivě umyjte, vydezinfikujte a teprve poté pokračujte ve vaření. Opláchnuté maso ihned zpracujte a nevkládejte ho zpět do lednice či mrazáku.
Jak a kde koupit kuře?
Na trhu je nespočet kuřat a obchody jsou kuřaty doslova plné. Naše doporučení jsou dvě. První je vybírat kuřata z českých farem, kde je jistota, že se dodržují všechna pravidla správného chovu. Věřte, že na chuti a šťavnatosti je to znát. Zpravidla je najdete ve většině měst.
Druhé doporučení je sahat po tzv. kukuřičném kuřeti. O taková kuřata je pečováno s láskou a jsou krmeny kukuřičným zrnem. Při správném pečení je to zážitek. Ty už se všude koupit nedají, ale najdete je například na Rohlíku, Košíku či v Makru.
Lze vývar zamrazit?
Určitě ano a vývaru to jakkoliv neublíží. Vždy je lepší připravit větší množství vývaru a následně ho zamrazit. Při vaření je to velké ulehčení a vývar vašim pokrmům dodá tu správnou chuť.
Mám vývar solit na začátku nebo na konci vaření?
Solení vývaru na konci vaření umožňuje lepší kontrolu nad finální chutí, protože se během dlouhého vaření může objem výrazně snížit a chuť zesílit. Pokud připravujete vývar do zásoby, tak jej nesolte vůbec.
Jaká část drůbeže je nejlepší pro vývar?
Často se doporučuje používat části drůbeže, které obsahují dobrý poměr kostí, chrupavek a masných zbytků, například kuřecí nohy, krky, záda nebo křídla. Tyto části přispívají k bohatší chuti a lepší konzistenci vývaru díky kolagenu, který se z nich uvolňuje. Ideální je koupit drůbež, například kuře, vcelku a to naporcovat na jednotlivé části jako jsou prsa, stehna a zbylé části, které lze na vývar použít.
Jak na šťavnaté kuře?
Vše jsme sepsali v receptu na bylinkové kuře podle Hestona. Úplně nejlepší postup je kuře na 24 hodin ponořit do vodní lázně, péct na menší stupně a použít hodně másla. Pečené kuře je nadpozemsky dobré.
Co si před vařením připravit?
Na přípravu vývaru potřebujete především velký hrnec do kterého se vejdou alespoň 2 kuřata. Dalším nenahraditelným pomocníkem pomocníkem bude vykosťovací nůž, se kterým naporcujete jednotlivé díly kuřete a prkénko na krájení.