Top zimní polévky na zahřátí

Jste připraveni na chladnou předpověď zimy? Ať už sněží, fouká vítr, nebo je jen šedivá obloha, když se počasí změní na chladné, chceme se zahřát tím nejlepším způsobem, jaký známe: jídlo! A nemluvíme jen tak o nějakém jídle. Pokud jde o zimní recepty, nic se nevyrovná misce horké polévky. Proto jsme pro vás shromáždili naše oblíbené zimní polévky pro nejchladnější dny v roce. Najdete zde recepty na rychlé a snadné polévky, krémové polévky a vydatné polévky.

top polevky recepty

Ať už přemýšlíte, jaký uděláte oběd na všední den, předkrm na zimní posezení nebo snadný nápad na večeři, tyto recepty na zimní polévky jsou ideální pro všechny příležitosti. 

Rozdíl mezi letní a zimní polévkou

Jaké jsou rozdíly mezi letními a zimními polévkami? Největší asi v tom, že ty zimní vás opravdu zasytí a prohřejí. Jsou plné smetany, výrazných chutí a sezónní zeleniny - prim hraje kořenová zelenina a luštěniny. 

Zimní polévky jsou obvykle natolik syté, že klidně zastoupí i hlavní chod. Vychutnáte si je k obědu, večeři, ale bez problému si plnou misku kukuřičné nebo hráškové polévky naservírujte i k pozdní snídani, tedy brunchi. Výborně se doplňuje s čerstvým chlebem namazaným poctivým máslem.

Bude se hodit

Jaké suroviny používat?

Jak už jsme zmiňovali, na podzim se v obchodech a zahrádkách aktivně objevuje kořenová zelenina. Mezi kořenovou zeleninu spadá petržel, pastinák, celer, červená řepa, mrkev, brambory, … Po odkvetení je nejvíce vyživovaný kořen a proto v těchto druzích zeleniny najdete opravdu hodně vitamínů a minerálů. Jídla z kořenové zeleniny jsou tedy nejen lahodná, ale také velmi zdravá a tělu prospěšná. Kdy jindy potřebujete větší nálož vitamínů než právě na podzim a zimu?

"Základem dobré polévky je to nepřekombinovat. Recept postavce na jedné hlavné surovině a ostatní suroviny poslouží už jen jako doplněk."

ChefOndra, foodbloger a autor receptů

A protože často prší, rostou houby, což je další velmi oblíbená podzimní surovina. Použít je můžete reálně úplně do všeho - nebojte se experimentovat.

Letní polévky si zakládají hlavně na svěží chuti a snadné stravitelnosti. Proto v nich moc často nenajdete maso, smetanu, chilli a klobásky, což je naopak naprostý základ těch zimních. Během trávení se tělo přirozeně zahřívá a to se při klesajících teplotách opravdu

Druhý obrázek

Česnekový krém s krutóny

Česnek moc nemusím, ale tuto polévku mám i přesto moc rád, ostatně jako jakoukoliv jinou krémovou polévku. Nedávám do ní ani příliš česneku a pokud jste na tom stejně jako já, klidně dejte méně česneku.

Zobrazit recept

První obrázek

Krémová batátová polévka

Tuto polévku prostě miluji. Veškeré chutě jsou dokonale vyvážené: Sladké batáty, kyselost z limetek, exotická chuť kokosového mléka a rajčata, která receptu dodají svěží nádech. Kdo se neobejde bez chilli papričky, může jí do receptu doplnit.

Zobrazit recept

Druhý obrázek

Žampionový krém

Žampionový krém má několik výhod, je opravdu rychlý a na přípravu vám stačí přibližně 20 až 30 minut. Než se uvaří brambory, tak je polévka hotová. Žampiony jsou zároveň dostupné po celý rok. Přesto, pokud budete mít čerstvé houby z lesa, můžete je vyměnit.

Zobrazit recept

První obrázek

Francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka je skvělá polévka se zapečeným toustem, zejména do chladných dnů. Recept je velmi jednoduchý. Každopádně jsem si vždy myslel, že cibulačku dobře ovládám, tedy až do doby, než jsem narazil na cibulačku v La Gare od Honzy Kvasničky.

Zobrazit recept