Jak vybrat odšťavňovač

 

Každý odšťavňovač jsme pečlivě otestovali, a proto v naší nabídce najdete jen to nejlepší, co trh nabízí. 

NA ÚVOD

Na trhu neexistuje odšťavňovač úplně na vše. Před koupí bychom si měli nejprve položit otázku, jaké druhy ovoce nebo zeleniny budeme nejčastěji odšťavňovat, co od výsledku očekáváme, a dle svých požadavků si vybrat vhodný přístroj. 

Se surovinami jako jsou například jablka, mrkev nebo červená řepa si poradí každý odšťavňovač, ale u jiných – jako například mango nebo ananas – už tomu tak není.

Zajisté každý odšťavňovač musí disponovat rychlou přípravou a snadným čištěním. Pokud tomu tak nebude, přístroj bude málo používaný a vaše investice zybtečná.

OBECNĚ LZE TYTO PŘÍSTROJE ROZDĚLIT DO NĚKOLIKA ZÁKLADNÍCH SKUPIN:

  • odstředivé odšťavňovače  
  • šnekové odšťavňovače 
  • citrusovače 
  • multifunkční odšťavňovače

 

JAKÉ PARAMETRY MOHOU POMOCI PŘI VÝBĚRU:

  • kolik šťávy se bude najednou připravovat
  • výtěžnost surovin
  • velikost plnicího otvoru
  • objem nádoby na šťávu
  • použité materiály
  • čištění
  • cena

  

 ŠNEKOVÉ ODŠŤAVŇOVAČE


 

Šnekové odšťavňovače díky svému šneku neboli hřídeli, která surovinu nejprve rozmělní a poté propasíruje přes síto, poskytují nejhodnotnější šťávu vůbec. Perfektně také zpracují mango, bobuloviny nebo listovou zeleninu, se kterými mívají jiné typy problém. Tyto odšťavňovače se dále dělí na horinzontální ( například Sana Jucier EUJ-707 červená nebo Omega 8006) a vertikální ( Omega VRT402 šedá)

Šnekové druhy zároveň pracují při nízkých otáčkách, čímž zabraňují vzniku nežádoucí pěny. Vysoká výtěžnost a zachování všech živin je u tohoto typu samozřejmostí. Mezi špičku na trhu patří odšťavňovače Omega nebo SanaJuicer by Omega.


PLUSY
:

  • šnekový odšťavňovač SanaJuicerkompaktní šťáva bez pěny
  • delší trvanlivost šťávy
  • vyšší výtěžnost
  • dobré zpracování listové zeleniny a veškerého ovoce
  • snadnější čištění                   

 


MÍNUSY
:

  • menší plnicí otvory u horizontálních odšť.
  • pomalejší zpracování surovin
  • vyšší pořizovací cena

 

 ODSTŘEDIVÉ ODŠŤAVŇOVAČE


 

Odstředivé odšťavňovače pracují na principu vysokorychlostně otáčejícího se řezného síta. Díky odstředivé síle se všechna šťáva dostává přes síto pryč. Zbylá drť končí ve sběrném koši.

Výhodou odstředivých typů jsou velké plnicí otvory a snadná práce. Nevýhodou je špatné zpracování listové zeleniny a bobulovin. Odšťavňovače Catler jsou jedničkou v této kategorii.

Catler JE 4011PLUSY:

  • snadné a rychlé zpracování
  • nižší pořizovací cena
  • větší plnicí otvory
  • větší nádoba na drť
  • zvládají větší zátěž

 

MÍNUSY:

  • tvořící se pěna
  • menší trvanlivost šťávy
  • horší výtěžnost surovin oproti šnekovým druhům
  • špatné zpracování listové zeleniny, bylinek a bobulovin

 

 CITRUSOVAČE


 

Citrusovače jsou určeny pouze k odšťavňování citrusových plodů jako jsou grepy, pomeranče, citrony a podobné. Přípravu čerstvého freshe z těchto surovin zvládají citrusovače lépe než jakékoliv jiné odšťavňovače. Citrusovače také často bývají součástí multifunkčních přístrojů – jako jsou například odšťavňovače Magimix.

 

 ZÁKLADNÍ SROVNÁNÍ


Srovnání nejlepších odšťavňovačů

 

 ZÁVĚREM


 

Kvalita materiálu ovlivní životnost a samozřejmě i cenu. Příliš levné odšťavňovače často končí nepoužívané, nebo rozbité. Cena se promítne i do samotného zpracování a odšťavňování je příliš složité, pracné a kvalita spolu s obsahem šťávy dosahuje minima. Provoz levného typu je tak daleko dražší. 

Koupě kvalitního odšťavňovače je tak bez jakékoliv nadsázky investicí do zdraví. Plnější chuť a maximum vitamínů a živin by měly být samozřejmostí každého kvalitního přístroje. Lepší výtěžnost zaručí využití každé kapky šťávy v surovinách.

 

Zobrazit kompletní nabídku

 

denishenry