Jak se připravit na grilování

Grilování je pro mě vždy svátkem a griluji průběžně celé léto od května až do září. Schází se rodina i přátelé. Ale co vše zajistit, aby byli všichni maximálně spokojení a co grilovat? Veškeré tipy, které mám, najdete v tomto článku.

jak se pripravit na grilovani

Příprava, příprava a příprava

To je základ. S hosty na zahradě u grilu je to podobné jako v restauraci. Musíme mít vše nachystané, aby hosté dlouho nečekali a vše šlo hezky od ruky. Příprava se mnohonásobně vrátí.

Mezi základní přípravu patří:

  • Příprava masa, zeleniny, salátu a všeho, co se bude podávat. Hodit maso a suroviny na gril je až poslední krok. Připravte si vše dopředu, a získáte velkou výhodu a doslova nebudete ztrácet čas. Nejlépe si udělejte odškrtávací seznam, který vám pomůže s orientací.
  • Stůl prostřete a připravte ještě před příjezdem hostů. Hned při příchodu uděláte dobrý dojem, což je základ. Ideální je, aby hosté měli po ruce skleničky, talíře a příbory. Vy nebudete muset odbíhat a užijete si párty společně s hosty.
  • Stůl pro mistra grilu. Ten je důležitý a měl by sloužit k odkládání surovin a pomůcek, které na stůl pro hosty nepatří. Pokud už vlastníte gril nebo venkovní kuchyň, kde tento bod nedává smysl, tak ho přeskočte.
  • Bez nápojů se to nikdy neobejde. Pokud se chcete opravdu vytáhnout, připravte domácí limonádu. Můj tip je skleněný soudek Kilner do kterého lze dát prakticky cokoliv. Na našem blogu najdete recept na domácí zázvorovou limonádu s citronem a mátou nebo soudek naplňte vodou a po příjezdu hostů do něj vhoďte mražené ovoce (maliny, ostružiny, jahody) a pár snítek čerstvé máty.

Jak připravit grilované maso

Maso na grilu je hlavním bodem celého grilování, proto si na něm dejte záležet. Níže najdete mé 4 základní steaky, které mám nejradši a jsou sázka na jistotu. Co na gril?

  • Rib Eye steak - vysoká roštěná (část roštěné směrem ke krku) je maso jemně prorostlé tukem. Poznávacím znakem pro Rib Eye steaky je tukové očko a krásné mramorování. Ideální steak by měl mít kolem 250 g. V rámci přípravy stačí steaky jen opepřit, nasekat bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj) a pokapat trochou olivového oleje.
  • Flank steak - část pupku. Maso není příliš vysoké a je dostatečně prorostlé tukem. Maso se po ugrilování krájí na tenké plátky, které na talíři vypadají naprosto famózně. Skvěle ho doplní domácí tatarka a nakládaná zelenina.
  • Kotleta z Přeštíka - pokud se vám vepřové kotlety zdají být suché, tak zkuste kotletu z Přeštíka. Křehké a šťavnaté maso z tohoto plemene se rozplývá na jazyku a jistě zachutná i vašim hostům. Skvěle ho doplní salát Coleslaw a pečené brambory.
  • Kuřecí prso s kostí - kuře je klasika a v tomto případě to ani nebude nuda. Kuřecí prsa očistěte, osolte, opepřete, přidejte nasekaný koriandr, citronovou šťávu a pár kapek olivového oleje. Na grilu si dejte jen pozor, ať prsa nevysušíte. Skvěle se hodí k rukolovému salátu s mangem.

Další druhy hovězích steaků najdete v tomto článku. Pokud se je naučíte a v lepším případě přímo postupně vyzkoušíte, můžete se před rodinou a přátel opravdu vytáhnout. Na food blogu samozřejmě najdete různorodé recepty na gril, tak se na něj mrkněte.

Jakou zvolit zeleninu

Grilované maso je ideální doplnit lehkou přílohou nebo salátem. Já jsem vybral 3 základní přílohy, které lze různě s masy kombinovat.

  • Salát z rajčat, hrášku a chřestu - v létě mají rajčata nejlepší chuť, a tak by byla škoda se o ně připravit. Tento salát můžete využít prakticky k jakémukoliv masu. Mým favoritem je ovšem flank steak.
  • Rukola, mango a liči - tento salát se skvěle hodí ke kuřecímu prsu. Je lehký, svěží a rychlý na přípravu. Na dochucení postačí pár kapek olivového oleje extra virgin, balsamico ocet, med a pár kapek citronové šťávy.
  • Grenaille, cibule a salát Coleslaw - tuto kombinaci společně s Přeštíkem milujeme. Kompletní recept najdete na této stránce a úplně stejně jej můžete připravit na grilu.

Dalšími saláty se můžete inspirovat na této stránce našeho foodblogu. Najdete na něm například i známé saláty Caesar, řecký salát s feta sýrem.

Z našeho e-shopu

Níže najdete naše produkty, které se ke grilování skvěle hodí. Pomohou vám vytvořit atmosféru, která každého okouzlí a vaši hosté se budou rádi vracet.

Bez dezertu se to neobejde

Protože dezert nikdy nesmí chybět, mám pro vás tip na jednoduchý a lehký dezert - italskou pannacotu s malinami, kokosovým mlékem a mangem. Ta je na zahradu jak dělaná a nemůžete šlápnout vedle. Navíc její jemná a lahodná chuť nadchne děti, ženy i muže. Věřte, že recept si od vás vezme i vaše babička

Pokud je to možné, nechte na stole talíře nebo misky s ovocem, které hosté mohou během grilování uzobávat. Každoročním favoritem jsou jahody, meloun a hroznové víno.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení