Jarní úklid kuchyně - zbavte se zbytků, molů a získejte více místa

A je to tady. Jaro už pomaličku prostupuje zdmi, zbarvuje přírodu a rozehřívá studené kosti. Mnozí z nás chtějí udělat jarní úklid šatníku, umýt okna a být připraveni na vyšší teploty a sluníčko. Jenže zapomínáte na důležitá místa v domácnosti, která tu očistu potřebuje nejvíc. O co jde? O skříňky, lednici a špajz. Uvolníme místo, najdeme moli a vyhodíme vše nepotřebné. Jak na úklid? Více najdete v článku.

Jarní úklid kuchyně

Krok číslo 1: Naplánujte si to

Ačkoliv mnozí chaos považují za kreativní, při uklízení se ho raději vyvarujte. Akorát vám to ztíží práci a prodlouží trápení. Doporučujeme se zamyslet, jestli všechna místa stihnete uklidit za jeden den nebo si na to vyhradíte celý víkend. 

Někdy se to titěrné prohledávání protáhne ani nevíte jak a to může být opravdu stresující. Samozřejmě, že když chcete vyklidit jednu skříňku, bude to trvat kratší dobu, ale připočítejte si lednici, mrazák a i to je práce na několik hodin.

Krok číslo 2: Vše postupně vyndejte a zkontrolujte

Až se rozhodnete, na co vrhnete jako první, vyndejte postupně vše, co v daném místě je. Můžete postupovat podle jednotlivých šuplíků, regálů nebo poliček nebo to vyndat vše a postupně vše zkontrolovat a roztřídit.

Co hledat? Pavučinky, kukly, červy, díry v obalech, změnu vůně, chuti, ... Jakmile vám něco nebude sedět, nekompromisně to vyhoďte. Další možnost je vzít síto a obsah přesít a zjistit, co je špatně, ale někdy je lepší dát na instinkt. Jinak si můžete celou kuchyň jednoduše zamořit.

Pamatujte, moli se skrývají opravdu ve všem - od koření jako je chilli po instantní rýžovou kaši. Někdy ani nemusí být obal otevřený a stejně jsou v něm červy. Prokoušou se obalem, najdou dírku nebo jsou již v balení. Opravdu vše prohlédněte. I zapomenuté mlýnky na koření.

Abyste ve všem měli pořádek, pořiďte si dózy na potraviny. Mnohem lépe se v nich orientuje a díky stohovatelnosti i skladuje. Těsnění zase prodlužuje čerstvost a zabraňuje před vnikem molů. Otevřené pytlíky jsou akorát tak pozvánkou pro různé škůdce.

V lednici zase neskladujte výrobky, které máte otevřené několikrát. To znamená, neotvírejte nové balení, dokud nevyhodíte to staré. Některé výrobky na sobě mají plíseň, ale okem to vidět není. Prohlédněte datum spotřeby i to, do kdy výrobek po otevření spotřebovat. Snažte se mít přehled.

Krok číslo 3: Buďte nekompromisní

Zbavte se sentimentu. Existují pouze dvě možnosti - spotřebovat výrobek včas nebo obal neotevírat. I když je něco drahé, dlouhodobé šetření vám způsobí spíš škodu než úsporu peněz. Když vyhodíte půlku balení, akorát vyhodíte spoustu peněz, takže když něco otevřete, spotřebujte to. 

Krok číslo 4: Utřete prach, drobky a zbytky 

Ať už uklízíte skříň nebo špajz, vyluxujte zbytky, drobky a utřete rozlité tekutiny. Vše totiž může být lákadlo pro škůdce, a navíc se na to lepí prach a nepořádek. 

K takovému úklidu používejte co nejpřírodnější výrobky, pozor na silnou parfemaci, která není okolo potravin a surovin vůbec vhodná. Případně dané místo nechte pořádně vyvětrat. Obvykle stačí teplá mýdlová voda nebo roztok octa a hadřík. Nezapomeňte vydrhnout i všechny různé panty a škvíry, kde se snadno schovají vajíčka.   

Krok číslo 5: Vše naskládejte zpět 

Až bude vše čisté a naplněné v dózách, je čas police zase naplnit. Jak to uděláte, už je na vás. Někdo potraviny rozděluje na sladké a slané, jiný podle toho, jak je často používá. To už necháme na vás.

Chcete proti molům bojovat i pomocí vůně? I to je možné. Moli příliš nemusí mátový, levandulový a eukalyptový olej. Stejně tak je irituje hřebíček, bobkový list, pepř a citrusová kůra (vlastně cokoliv aromatického). Koření můžete umístit do sáčku na koření a čaj, stojí pár korun. Na trhu najdete i speciální spreje. A už klasikou jsou mucholapky a pasti s feromony.

Krok číslo 6: Dokupte potřebné

Doufejme, že jste vyhodili vše, co bylo zamořené, nevoňavé, plesnivé nebo dávno po datu spotřeby. Samozřejmě chápeme, že bez některých výrobků nelze fungovat, tak si udělejte seznam a kupte je. Ale nekupujte zbytečně velké množství a otevřete je, až opravdu v případě potřeby. Pokud nestíháte spotřebovat, radši to zamrazte, pokud je to jen trochu možné.

A až skončíte, zamyslete se, jestli není potřeba zkontrolovat rozlámané kuchyňské náčiní v šuplíkách, naostřit nůž.